28 Март 2024 г. Четвъртък

БСП в очакване на коалиционен партньор, но никога с ГЕРБ

2012-10-30 19:42:10

Единствената партия, с която БСП не би се коалирала на парламентарните избори догодина, е ГЕРБ, заявиха лидерът на БСП Сергей Станишев и депутатът Бойко Великов.

Червените обясниха, че предстои да се обсъди дали партията ще се яви самостоятелно на избори или в коалиция. Окончателното решение най-вероятно ще бъде взето след Нова година.

Великов коментира, че трябва внимателно да се прецени психологическия ефект върху избирателите от евентуално коалиране. От “Позитано 20“ бяха категорични, че не се страхуват от самостоятелно явяване на избори.

Червените обаче не искали да се стигне до разпиляване на протестния вот срещу ГЕРБ. По техни думи разбиването на вота на избирателите би било голям плюс за управляващите, които по този начин биха могли да си осигурят още един мандат.

Червеният лидер допълни още, че е готов да води преговори с всички, които искат да работят за развитието на страната и споделят желанието за връщане на социалната политика. Станишев беше категоричен, че един от основните критерии, по които ще избира евентуалните бъдещи коалиционни партньори, е отношението им към ГЕРБ.

“Нямаме определен партньор след изборите“, категорични са от столетницата.

Червените обясниха, че са единствената партия, която към момента твърдо е заявила, че няма да се коалира по никакъв начин със сегашните управляващи, а други формации вече правят задкулисни договорки. Миналата седмица обаче и Меглена Кунева от “България на гражданите“ и лидерът на ДСБ Иван Костов заявиха, че няма да участват в коалиция с управляващите.

Според Станишев ГЕРБ вече не си правят илюзии, че ще могат да управляват самостоятелно и затова все по усърдно се опитват да разбият вота.

Делата срещу бившия военен министър Николай Цонев категорично имаха поръчков характер, заяви Станишев на въпрос на Dnes.bg дали споделя мнението, че делата срещу ексминистъра са поръчка на изпълнителната власт. Лидерът на БСП определи като “срамота“ начина, по които беше задържан Цонев.

Арестът му предизвика вълна от реакции още през 2010 година. Тогава МВР разпространи запис, на който прокурор Роман Василев нарича бившия военен министър “абсолютен престъпник“.

Според Станишев, ако действително Цонев е нарушил закона, е имало начин да бъде подведен под отговорност, без да бъде унижен по този начин.

Червеният лидер обясни, че е имало и много други поръчкови акции и очаква още арести преди изборите.

Левицата коментира и темата за Бюджет 2013. Според Станишев е твърде възможно правителството да вземе международен заем или да използва част от фискалния резерв, за да не фалира държавата.

Червеният лидер беше категоричен, че бюджетът не е адекватен на проблемите в страната и не залага никакви антикризисни мерки.

БСП е готова да внесе алтернативен бюджет. В него са заложени пет основни приоритета.

На първо място левицата цели ръст на заетостта, ефективни мерки срещу бедността, осигуряване на доходи за достоен живот и насърчаване на майчинството и раждаемостта, както и подкрепа за просветата и науката.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък обърна внимание на одита на Сметната палата, който показва нарушения при провеждането на обществени поръчки от Столична община.

По негови думи това показва, че партия ГЕРБ не се е справила с един от основните си приоритети при идването си на власт – справянето с корупцията. По негови думи нарушенията при обществените поръчки показват увеличаване и окрупняване на корупция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати