29 Март 2024 г. Петък

България на гражданите работи за победа на предстоящите парламентарни избори

2012-10-28 13:41:13

Движение "България на гражданите” ще работи за победа на предстоящите парламентарни избори, като предложи алтернативен модел за управление, който изключва възможността за коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС и след провеждането на вота. Изправяме се срещу този партиен картел и при никакви обстоятелства няма да участваме в коалиционно правителство с тях”. Това обяви председателят на политическата сила Меглена Кунева среща на партията.

Пред членовете и симпатизантите на движението Кунева направи оценка на състоянието на страната. “Днес се борим за свобода на словото, за честни и демократични избори, за спазване на човешките права, за пазарна икономика, за оцеляване и за всичко онова, което трябваше да сме постигнали, когато влязохме в Европейския съюз”, изтъкна тя.

Председателят на движението отбеляза, че Борисов е “прерязал” лентата на втория по големина град в България – градът на безработните, който е с население над 600 000 жители. “Само през последните три години без работа останаха 300 000 души”, коментира тя.

По думите й ГЕРБ не са осъществили нито една антикризисна мярка, като същевременно са криминализирали българската икономика. Тя посочи, че правителството е лишило българския народ от европейските му приоритети.

Кунева изрази пълна подкрепа към протестиращите майки и изрази несъгласие с отказа на управляващите да обвържат детските надбавки с минималната работна заплата.

“Изземват се цели бизнеси, а държавният апарат се използва за рекет”, заяви тя. “Страната произвежда скрап и скръб”, добави лидерът на движение "България на гражданите”.

Тя подчерта необходимостта партията да работи за провеждането на честни избори, за да не бъде “откраднат” гласът на хората.

Кунева припомни, че ръководената от нея политическа сила е отправила конкретни предложения за гарантиране на демократичността на вота. “Приемаме мълчанието на управляващите и на тяхната опозиция като знак, че те не желаят в България да бъдат проведени честни и демократични избори. Това е една от причините да не желаем да взаимодействаме нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС”, изтъкна тя и допълни, че ще направи коалиция “само и единствено с гражданите”.

Председателят на движението отново обяви, че ръководствата на ГЕРБ, БСП и ДПС са “партиен картел, който управлява страната” и срещу когото ще работи “България на гражданите”.

“Преди месец ГЕРБ, БСП и ДПС сформираха "тройна коалиция" при избора на новия състав на Висшия съдебен съвет. Зад гърба на гражданите те се договориха и отложиха реформата в съдебната система. Този избор лиши БСП и ДПС от моралното основание да се наричат алтернатива на ГЕРБ”Не вярвам на г-н Борисов, че няма да се коалира с БСП или ДПС, защото той вече го направи. Нямам им доверие!”

Кунева обяви приоритетите в бъдещата програма на Движение "България на гражданите”, която ще бъде изпълнена при управлението на партията.

Първият стълб в програмата ще е “гражданският”, който ще гарантира овластяване на хората чрез въвеждането на механизми за контрол върху властта, премахване на пречките пред провеждането на местни референдуми и стъпки към приемането на нова Конституция.

Вторият стълб в управленската програма на партията е посветен на икономиката. “България не се нуждае от стабилност, а от растеж”, изтъкна тя и подчерта, че се подготвят реални реформи в здравеопазването, образованието, администрацията и пенсионната система.

По думите й още през първата година на управлението на движение "България на гражданите” ще работи за възстановяване на икономическите нива отпреди 2009 година. “Целта на първия мандат на движение "България на гражданите” ще бъде - да осигурим икономически растеж над средния в ЕС”, заяви председателятна политическата сила.

Третият стълб на управленските приоритети е озаглавен “България на бъдещето” и предвижда радикална реформа в съдебната система и изваждане на прокуратурата от съдебната система, пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет и отпадане на парламентарната квота на Съвета, както и въвеждането на електронно гласуване и премахване на привилегиите на властта.

Кунева обяви, че конкретните елементи на програмата ще бъдат представени в началото на 2013-та година, и призова гражданите да участват в нейната подготовка с експертни коментари и предложения. “Нямаме право на грешки и сме длъжни да бъдем компетентни и няма да правим никакви компромиси с принципите си”, завърши Кунева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати