Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юни 6
Начало arrow България arrow България подписва "Южен поток" на 9 ноември

България подписва "Южен поток" на 9 ноември

  Print E-mail
2012-10-25 15:27:11
източник: dnes.bg

Българското правителство планира да подпише споразумението с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" на 9 ноември. Това е пример за проект, който е изгоден и за двете страни, заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Росия-24".

Борисов отбелязва, че е казал на руския президент Владимир Путин, че "ние нямаме възражения по този проект и той ще бъде подписан".

"Имаме данни от изследвания по "Южен поток“. Известно е, че неговата рентабилност е на равнище от 8 процента, при условие че този показател за Европа средно е 4 процента, затова в нашите планове е на 9 ноември да подпишем договор по този проект и да дадем възможност на руския газ да попадне на територията на Европа", казва Бойко Борисов.

В навечерието на посещението на руския президент в България премиерът Борисов отчита, че отношенията му с Путин отговарят на тенденциите в съвременната политика. "Моето предложение бе да се срещнем с президента на Русия в нашата морска столица Варна, за да посетим там компресорната станция. Ние съумяхме да запазим тона на нашите отношения и разбирателство и аз смятам, че това са черти на съвременната политика", отбелязва министър-председателят.

Отношенията между Русия и България не бива да бъдат оценявани само по проекта за АЕЦ „Белене“, който беше спрян от българското правителство през март тази година. Другият спрян руски проект за нефтопровода Бургас-Александруполис можеше сериозно да навреди на екологията на българското Черноморие, заяви още Борисов.

„Нефтопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално застрашава екологията, затова бих искал да отбележа колко важен за българската икономика е туристическият отрасъл. Тръбопроводът трябваше да минава през важни туристически градове и затова каквато и да е екологична катастрофа, подобна на тази в Мексиканския залив, просто би унищожила туризма в нашата страна за стотици години. Освен всичко това договорът по проекта беше крайно неизгоден за България предвид тези рискове – годишен приход от около 30 милиона долара от транзитни такси“, каза премиерът. 

За проекта за АЕЦ „Белене“ Борисов отбеляза, че вина за спирането му имат както руската, така и българската страна. 

„През 2006 г., когато беше обявено, че централата ще се строи, в заключителния договор не бяха посочени като не е била определена ескалацията на разходите“, подчерта премиерът. 

„Нашето правителство никога не се е обявявало против руските технологии, ние не сме отказвали да строим АЕЦ-а по тази причина“, добави Борисов, като отбеляза, че главният проблем пред проекта е било неговото финансиране. 

„, каза премиерът. 

„Най-логичното място за монтиране на реактора /предназначен за АЕЦ „Белене“/ е като 7-и в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над 1 000 инженери, специалисти в ядрената сфера, които сега са без работа“, допълни Борисов.

Взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия е част от прагматичните отношения между двете страни. То остава на дневен ред въпреки евроатлантическия път на развитие на България, заяви още Бойко Борисов.

Нашите отношения с Русия датират от много векове, ние сме православни народи, християни, отбелязва министър-председателят.

Бойко Борисов припомня, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет.

Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., посочва той.

"Нашите страни преживяха много трудности. Имаше времена, когато отношенията ни преминаха през хладен период през 90-те години на 20 век, тогава се разпаднаха Съветският съюз и Варшавският договор", отбелязва Бойко Борисов.

"Сега Русия е страна с пазарна икономика, България избра пътя на евроатлантическата интеграция, но нашите отношения си остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които се уважават един друг. Настъпи време на прагматични отношения, което дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, културата, образованието и други области, помагащи за развиването на нашите отношения", подчертава министър-председателят.

Бойко Борисов отчете активните контакти между България и Русия в културната сфера, където ежегодно се провеждат много мероприятия. "Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество", посочва министър-председателят.

Бойко Борисов казва, че "нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни". Той подчертава, че подвигът на връх Шипка ще остане завинаги в народната памет.

Откриването на визови центрове в Русия помогна за двукратното увеличаване на потока от руски туристи в България тази година, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в неотдавнашен разговор руският президент Владимир Путин му е казал, че по негови данни стокообменът между двете страни е нараснал с 12 процента тази година. "Безусловно, на първо място (по икономически показатели) е сферата на туризма", отчита Бойко Борисов.

Той отбелязва, че в Русия работят 27 визови центъра, които издават електронни визи на руските граждани и "затова тази година в България успяхме да приемем два пъти повече руснаци". „На тях българската дестинация им е позната, нашите езици са родствени, те се чувстват тук като у дома си, затова неслучайно толкова много руснаци купуват тук недвижими имоти“, посочва Бойко Борисов.

„Много руски граждани си купиха къщи и жилища в България, имаме високо предлагане в тази сфера във връзка с бума на строителството през последните години. Този избор е обусловен от много фактори – климатът в България е много хубав, природата е прекрасна,  хората разбират руски език, посрещат ги радушно тук, също така ние имаме най-ниските данъци в ЕС и естествено, българските плодове и зеленчуци също привличат руснаците“, казва министър-председателят. 

Пълното интервю с Бойко Борисов ще бъде излъчено в предаването "Формула на властта" по руската телевизия "Росия 24", съобщава ИТАР-ТАСС.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?