20 Април 2024 г. Събота

Скоро ще бием енергийната зависимост, убеден е Борисов

2012-09-27 06:07:36

България ще победи енергийната зависимост, каза в интервю за "Евронюз" премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че правителството подкрепя проектите „Южен поток" и „Набуко". 

Премиерът изрази увереност, че страната ни успешно ще диверцифицира енергийните си доставки до 3-4 години.

Той припомня, че по време на газовата криза през 2009 г. страната ни е била една от най-засегнатите в ЕС.  "Тогава бях кмет на София, а температурите паднаха до 15 градуса под нулата. "Прекарахме 10-15 дни без газ и никой не ни помогна. Научихме си урока", подчерта премиерът.

"Затова сега строим газова интерконекторна връзка с Румъния. Подобен тръбопровод с Гърция вече е вмного напреднала фаза и ще бъде завършен до месец-два. Очаква се да започне изграждането и на интерконекторни връзки с Турция и Сърбия", допълни той.

На въпрос какви са последствията от гръцките проблеми върху икономиката ни Борисов отбеляза, че ЕС е бил много суров с България и Румъния и прекалено толерантен към Гърция. "Сега всички ние страдаме от тази толерантност", каза премиерът.

Той допълва, че страната ни е вдигнала възрастта за пенсиониране, а заплатите и пенсиите са били замразени. Бюджетният ни дефицит е 1,2%, инфлацията е 0%, обяснява той. По думите му единствените страни от ЕС с подобно икономическо представяне са Дания и Финландия.

„По отношение на Шенген, това, което е добро за България, е, че страните членки на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана от тази в техните страни. Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е охранявана стриктно", заяви премиерът.

"В България се хваща огромно количество дрога, тонове кокаин, 20 тона хашиш един ден, 40 тона кокаин друг ден, три тона кокан на следващия - общо хиляди тонове наркотици и това само за няколко месеца. Това е доказателство, че не само говорим за наркотрафикантите, но и взимаме мерки срещу тях", посочва Борисов.

На въпрос за критичния доклад на Европейската комисия за България, според който страната не се справя ефективно с корупцията на високо ниво и организираната престъпност, той отговаря, че ако се вгледаме в насоките за прозрачността на обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. Босовете на престъпните групировки са или в арестите, или са с червена бюлетина за издирване от Интерпол, допълва Борисов.

Той не пропуска да опонира на лидера на БСП Сергей Станишев, който има притеснения за купуване на гласове на предстоящите избори.

"Той има основание да се страхува, защото хванах неговата партия в Сливен да прави точно това - купуване на гласове. Сега мисли как да се защити, когато отново загуби изборите", отсича Борисов.

На въпрос за "цветното му минало"Имам прекрасно минало. Всичко това са измислици на Станишев и компания". 

"Всичките ми действия са прозрачни, не завися от никого", казва в заключение Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати