Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Ноем 15
Начало arrow Пловдив arrow Как се харчат общински пари? Далавери за милиони в Община "Родопи"

Как се харчат общински пари? Далавери за милиони в Община "Родопи"

  Print E-mail
2012-06-21 05:14:45
източник: dnes.bg

14-милиона лева са старите задължения на Община "Родопи", а фрапиращо харчане на пари е започнало през последните 4 години, разкри разследване на Dnes.bg.

От документите, с които се сдобихме от сигурен източник, получени по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че бившият кмет Йордан Шишков, е сключил една камара неизгодни договори, които населението на общината сега ще трябва да изплаща.

Един от най-фрапиращите примери е този за преасфалтирането на пътя от Пловдив за Дедево. От договор за 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата изпълнител сумата от 7 милиона и 200 хиляди лева заради лихвите и таксите на частните съдебни изпълнители, които запорират сметките на "Родопи" и стотици декари атрактивна общинска земя.

Друга голяма далавера е тази с доставката на дизелово гориво. Там неустойките само към една от фирмите са скочили от 450 хиляди на 1 милион лева задължения. Така например за един литър изразходвано гориво, сега общината трябва да плати със задна дата около 4 лева.

Натрупаните задължения, които до 2008 година са били 4 милиона, скачат на 14 милиона в края на 2011 година.

Това става, след като Общинският съвет умишлено не е приемал бюджет в продължение на две години, показват още документите.

От тях става ясно, че още в началото на мандата си Йордан Шишков прокарва приемането на бюджет на стойност 31 044 327 лева.

Заложените приходи обаче няма как да се случат и реално осъществените приходи и разходи са 14 милиона 866 хиляди лева. По време на кризата умишлено пък не е приеман нов бюджет и се работило с този от 2009 година, в който са заложени високи приходи, но такива е нямало. Това позволявало да се харчат пари и по този начин са натрупани огромни дълговете.

В резултат на тях фирмите завеждат искове за неизплатените суми. Натрупват се наказателни лихви, комисионни към съдия-изпълнители, а сметките и общински имоти се запорират.

"Решението в този момент е да изтеглим кредит от 7 милиона лева, с който банката ще плати директно на фирмите-доставчици част от неизплатените суми и запорът върху общината ще бъде вдигнат", заяви пред Dnes.bg настоящият кмет инж. Пламен Спасов.

След изтеглянето на заема, запорите на сметките ще бъдат вдигнати и общината ще може да разпределя приходите си така, че да функционира нормално – да има храна и отопление в детските градини, да има улично осветление, да се събира боклука от всички 21 села и да се чистят улиците от сняг и да има пари за ремонт на училищата в "Родопи". Ще могат да се отделят пари за запълване на дупките и изграждане на нови детски площадки.

"В противен случай атрактивните имоти и земи в общината ще бъдат продадени на безценица, а задълженията и запорите ще останат", коментира още Спасов.

Бившият градоначалник не бе открит, за да коментира неизгодните договори и как от 4 милиона за един мандат дълговете на общината са скочили на баснословните 14 милиона лева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Пловдив
  Новини Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Те са вдигнати ...
  Новини Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите това е ...
  Новини Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бюджет с 1 ...
  Новини Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ...
  Новини Десетки пловдивчани поваля на ден грипът, който се очакваше през януари, но вече върлува с пълна сила в Пловдив и региона. - - "Има покачване на заболеваемостта", потвърди пред "24 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?