Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 7
Начало arrow Пловдив arrow Как се харчат общински пари? Далавери за милиони в Община "Родопи"

Как се харчат общински пари? Далавери за милиони в Община "Родопи"

  Print E-mail
2012-06-21 05:14:45
източник: dnes.bg

14-милиона лева са старите задължения на Община "Родопи", а фрапиращо харчане на пари е започнало през последните 4 години, разкри разследване на Dnes.bg.

От документите, с които се сдобихме от сигурен източник, получени по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че бившият кмет Йордан Шишков, е сключил една камара неизгодни договори, които населението на общината сега ще трябва да изплаща.

Един от най-фрапиращите примери е този за преасфалтирането на пътя от Пловдив за Дедево. От договор за 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата изпълнител сумата от 7 милиона и 200 хиляди лева заради лихвите и таксите на частните съдебни изпълнители, които запорират сметките на "Родопи" и стотици декари атрактивна общинска земя.

Друга голяма далавера е тази с доставката на дизелово гориво. Там неустойките само към една от фирмите са скочили от 450 хиляди на 1 милион лева задължения. Така например за един литър изразходвано гориво, сега общината трябва да плати със задна дата около 4 лева.

Натрупаните задължения, които до 2008 година са били 4 милиона, скачат на 14 милиона в края на 2011 година.

Това става, след като Общинският съвет умишлено не е приемал бюджет в продължение на две години, показват още документите.

От тях става ясно, че още в началото на мандата си Йордан Шишков прокарва приемането на бюджет на стойност 31 044 327 лева.

Заложените приходи обаче няма как да се случат и реално осъществените приходи и разходи са 14 милиона 866 хиляди лева. По време на кризата умишлено пък не е приеман нов бюджет и се работило с този от 2009 година, в който са заложени високи приходи, но такива е нямало. Това позволявало да се харчат пари и по този начин са натрупани огромни дълговете.

В резултат на тях фирмите завеждат искове за неизплатените суми. Натрупват се наказателни лихви, комисионни към съдия-изпълнители, а сметките и общински имоти се запорират.

"Решението в този момент е да изтеглим кредит от 7 милиона лева, с който банката ще плати директно на фирмите-доставчици част от неизплатените суми и запорът върху общината ще бъде вдигнат", заяви пред Dnes.bg настоящият кмет инж. Пламен Спасов.

След изтеглянето на заема, запорите на сметките ще бъдат вдигнати и общината ще може да разпределя приходите си така, че да функционира нормално – да има храна и отопление в детските градини, да има улично осветление, да се събира боклука от всички 21 села и да се чистят улиците от сняг и да има пари за ремонт на училищата в "Родопи". Ще могат да се отделят пари за запълване на дупките и изграждане на нови детски площадки.

"В противен случай атрактивните имоти и земи в общината ще бъдат продадени на безценица, а задълженията и запорите ще останат", коментира още Спасов.

Бившият градоначалник не бе открит, за да коментира неизгодните договори и как от 4 милиона за един мандат дълговете на общината са скочили на баснословните 14 милиона лева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Пловдив
  Новини Магазин в Пловдив започна необичайна инициатива. Собствениците на обекта решили да помогнат на всички възрастни и нуждаещи се хора да укрепят имунитета си, като безплатно им раздават джинджифил и ...
  Новини Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Те са вдигнати ...
  Новини Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите това е ...
  Новини Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бюджет с 1 ...
  Новини Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?