Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юли 8
Начало arrow Пловдив arrow Финансовите инспектори откриха множество нарушения в община Пловдив

Финансовите инспектори откриха множество нарушения в община Пловдив

  Print E-mail
2011-08-29 13:04:37
източник: dnevnik.bg

Финансовата инспекция на Община Пловдив е открила куп нарушения при възлагането на поръчка за ремонт на Градския дом на културата, който е на стойност 42 343 720 лв. без ДДС, се казва в доклад на инспекцията от 4 юли, цитиран от "Медиапул".

Договорът с изпълнителя "Консорциум Актор" е сключен през 2007 г. от предишния пловдивски кмет Иван Чомаков, на когото са съставени два акта за нарушение. Причината е, че при подписването на контракта "Консорциум Актор" не е представил документ за регистрация на юридическо лице, а информация за поръчката не е изпратена до Европейската комисия.

Благодарим на ГЕРБ за проверките, държът ни бодри и във форма
Благодаря на партия ГЕРБ, че непрекъснато ни пращат проверки, така ни държат бодри и във форма. Напълно ги разбирам, изборите са съвсем близо и те трескаво търсят компромати срещу Славчо Атанасов, заяви зам.- кметът по общинска собственост Александър Долев, цитиран от plovdiv24. Според него абсолютно не отговаря на истината изнесената информация, че от бюджета на Община Пловдив за реконструкцията на бул. "Руски" предстои да бъдат актувани и платени 3 805 952. "Нищо подобно няма, платили сме милион и четиристотин хиляди лева на фирмата, тя има претенции за още два милиона и по тази причина се съдим с тях", заяви Долев. Той припомни, че специално този договор е наследен от мандата на д-р Иван Чомаков.Чомаков е дал ход на обществена поръчка за ремонт на Градския дом, без да има осигурено финансиране, се казва още в доклада на инспекцията. Вместо да проведе открит или ограничен конкурс за обществена поръчка, Чомаков решава да избере строителя чрез "състезателен диалог".

Гръцката строителна компания "Актор" е избрана след субективно оценяване, тъй като на практика липсвали точни указания за определяне на оценката. Общо шест са процедурните нарушения, извършени от Иван Чомаков, но финансовата инспекция не може да му състави актове за тях, тъй като е изтекъл тригодишния давностен срок, се казва в доклада.

Ремонтът на Градския дом в Пловдив започна година и половина след сключването на договора и се очаква да приключи тази есен. Обновената сграда с оперен салон ще носи името на родения в Пловдив голям оперен певец Борис Христов. Първата фаза на проекта е за около 17 млн. лева.

След като бе два мандата кмет на Пловдив от СДС, Иван Чомаков беше "приютен" от бизнесмена Георги Гергов, който сега е председател на пловдивската организация на БСП, и оглави купената от Гергов чрез Пловдивския панаир бивша телевизия "Евроком България".

След проверката на финансовата инспекция в Пловдивската община на лица от общинската администрация са връчени 28 акта за нарушения, става ясно още от доклада.

Най-много актове са на името на сегашния кмет на Пловдив – Славчо Атанасов – 19 на брой. Пет акта са срещу председатели и членове на комисии, три акта - срещу Петко Атанасов, бивш заместник-кмет на общината, и един акт срещу заместник-кмета Александър Долев.

Нарушенията са свързани с обществените поръчки за ремонт на булевардите "Руски" и "България" в участъка – бул. "Васил Априлов" до ул. "Победа" и други.

От бюджета на Община Пловдив за реконструкцията на бул. "Руски" фактически предстои да бъдат актувани и платени 3 805 952 лв. вместо договорените 1 452 000 лв. с ДДС. Към датата на проверките обектът е в експлоатация и има изпълнени строително-монтажни работи на стойност, значително надвишаваща първоначалната цена за обекта, са констатирали проверяващите.

При проверка на изпълнението на същия договор с Консорциум "Инжстрой – Драгиев и Ко" е установена и вреда на Община Пловдив на стойност 121 824 лв. Тя е заради неизвършени строително-монтажни работи и строително-монтажни работи, изплатени по цени, по-високи от договорените.

Направените актове са за незначителни административни неточности от порядъка на невърнати в срок гаранции на участници в процедури или неизпратена също навреме информация до участници в процедурите за сключен по тях договор, уточни зам.-кметът на общината Александър Долев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Пловдив
  Новини Магазин в Пловдив започна необичайна инициатива. Собствениците на обекта решили да помогнат на всички възрастни и нуждаещи се хора да укрепят имунитета си, като безплатно им раздават джинджифил и ...
  Новини Заповеди за премахване на 40 жилищни постройки на ул. "Бъндерица" в пловдивския квартал "Столипиново" е издал кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Те са вдигнати ...
  Новини Най-големите таксиметрови фирми в Пловдив обявиха, че са принудени да завишат тарифите заради въведения патентен данък от местния парламент. Той е в размер на 750 лева и според превозвачите това е ...
  Новини Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бюджет с 1 ...
  Новини Пловдивският окръжен съд реши да отстрани от поста кмета на Пловдив Иван Тотев докато трае разследването срещу него, съобщи БНР. Тотев отговаря пред Темида за обществена поръчка по ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?