Новини БГ

Суперхората, които нямат нужда от сън

2011-04-06 06:04:12

Има ли хора, които да предизвикват завист колкото милиардерите, аристократите, филмовите и спортните звезди. Според Wall Street Journal отговорът е „да”. 

По Земята живеят между 70 и 200 млн. души (1-3% от общия брой), които могат да се считат за привилегировани, защото са част от „Елита на безсънните”. Това са хората, които имат нужда от кратка нощна дрямка и след това, без нужда от кофеин или други стимуланти, са енергични и жизнени през целия ден. 

Те нямат проблеми с наднорменото тегло заради бързия метаболизъм. Освен това са особено издръжливи на физическа и психическа болка. Не малко черти, които ти дават право на определението „суперчовек”.

Лекари предупреждават, че влизането в тази елитна група никак не е лесно. На всеки 100 души, които вярват, че имат нужда от едва 5-6 часа сън, имат основание за такова твърдение. Останалите страдат от хронично недоспиване.

Неслучайно последни проучвания в Съединените щати сочат, че 1/3 от пълнолетните хора не могат да се насладят на минималните за нормален човек 7 часа сън.  

Тези, за които 7-те часа са много повече от необходимото, са истински щастливци. За тях обаче има много малко проведени изследвания, тъй като те не се чувстват зле от краткия сън и не ходят на лекар.  

Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и дори Леонардо да Винчи са считани за членове на „Елита на безсънните”. Разбира се, не всички, които спят малко, са успели хора. Но шансът за да бъдат е по-голям – просто имат повече време на разположение.