Новини БГ

Фонд "Земеделие" не пуска банките в управлението на европроектите до 2013 г.

2010-11-24 10:13:54
Банките ще поемат управлението на европроекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през следващия програмен период 2014 - 2020 г., каза Димитър Симеонов, зам. изпълнителен директор на държавния фонд, който отговаря за европейската програма.

Според него пилотен проект от следващата година няма да се прилага, защото ще са необходими много промени в документацията, което ще забави процеса на усвояване на средствата. Миналата седмица министърът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че банките ще поемат част от управлението на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност" и "Развитие на селските райони" от следващата година. Вчера Дончев не беше открит за коментар.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова обаче не изключи възможността банките да се включат в управлението на европроекти по ПРСР още от догодина. "В момента обсъждаме възможностите по кои мерки това да стане", каза Боянова.

По думите й включването на банките няма да доведе до намаляване на администрацията, защото нямало да се допусне дублиране на дейности по ПРСР. Симеонов обаче беше категоричен, че за този програмен период банките ще се включат с пилотен проект само по програма "Конкурентоспособност".

Асоциацията на банките все още не е готова с окончателното си становище по проекта, каза Виолина Маринова, председател на управителния съвет на асоциацията и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Целта на включването на банките в управлението на европроектите за бизнеса е ускоряване на усвояването на средствата.

В момента обработката на проектите по двете програми е забавена, като по ПРСР сега се подписват договори по проекти, подадени в края на 2008 г. и началото на 2009 г., по "Конкурентоспособност" кабинетът на Бойко Борисов все още не е сключвал договори. Моделът се прилага в момента в Унгария и Гърция, а от 2011 г. ще бъде въведен и в Румъния.