Новини БГ

Репортери без граница: Мафията управлява българските медии!

2010-10-21 00:37:10

Положението в България не се е променило.

Въпреки че имаше някаква промяна на политическо ниво, проблемът със свободата на медиите остана. Сивата икономика и мафията набират все повече сили.

Това казва Оливие Басил, ръководител на белгийския клон на "Репортери без граници" по повод свободата на словото в България.

Натискът, който се оказва върху разследващите журналисти, занимаващи се с теми като наркотрафик, контрабанда на цигари или лекарства, а дори и с публични дела, е твърде голям. А това поражда много въпроси, защото България е членка на ЕС, тя не е страна от Третия свят. Положението в България не ни изненадва с нищо. Още в миналогодишната класация страната заемаше последното място сред членките на ЕС, а днес тя си дели последната позиция с Гърция. Сравнявайки резултатите от докладите на "Репортери без граници" от последните 3 години, забелязваме, че България се представя все по-лошо. От 58-мо място през 2008 до 70-то през 2010.

Изоставането на България се дължи и на промяната в класирането на други страни. Един от основните проблеми, свързани със свободата на медиите в България, са съмнителните инвестиции в медийния бранш. Единствените, които инвестират в българските медии, изглежда са хора, които имат някакви връзки с организираната престъпност, или са свързани по някакъв начин със сивата икономика, което поражда много въпроси.