Новини БГ

Коронавирус и в София

2020-03-11 09:29:15

Два нови случая на коронавирус са открити в София. Те са настанени в "Пирогов".

Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Той взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

Семейство - 66-годишна жена и 77-годишен мъж, настанени в "Пирогов", са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

С това случаите у нас стават шест, след установените в Габрово и Плевен. 

Заразеното семейство не е пътувало в чужбина. 

"Става въпрос за мъж и жена. Мъжът е постъпил предишния ден с дихателна недостатъчност и с предишно заболяване. Жена му, 66-годишна, е постъпила в болница днес.

Интубирана е веднага в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Единствените непотвърдени данни са, че синът им е работил в "Илиянци"", заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"В момента в "Пирогов" е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана.

Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова", каза още той.

По думите му контактните лица на заразените са 89 души. "Започва процедура по тяхното изследване и карантина", добави Мутафчийски.