Новини БГ

Според Дончева ГЕРБ подхожда хъшлашки към властта

2017-10-08 10:47:12

Към властта в третия си мандат ГЕРБ подхожда хъшлашки и самомнително и от позицията на хора, които няма начин нещата да не им станат. Това коментира в ефира на Нова телевизия лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. Тя бе категорична, че се предявяват все по-нагли претенции, държат се по начин, който е недопустим.

Относно роднинските назначения на ГЕРБ Дончева констатира, че това е проблем на ГЕРБ не от сега, но хубаво е, че сега има чуваемост.

Има нещо, което народът нарича дебелоочие - властта не е, за да си набутате децата в най-атрактивните бордове на директори, от което те нищо не разбират и реално нищо няма да работят, освен да се подписват на ведомост. Тя бе категорична, че ГЕРБ има реално най-голямо внимание в енергетиката.

"След като те набутаха един счетоводител на детска градина да управлява АЕЦ Козлодуй - какво си говорим. След като са набутали дансаджии да управляват топлоцентрали - тук има преплетени милиционери, служби и партийни активисти, захлебени са всички, захлебени са със сделки, затова се разчита, че ще мълчат", коментира Дончева. Лидерът на Движение 21 бе категорична, че за разлика от ГЕРБ, БСП от началото на 90-те години не е монополист на кадровия потенциал

 

Относно скандала около Антон Тодоров, Дончева посочи, че е научила за него преди няколко години, когато са започнали да излизат книгите му. "За да започнат да излизат такива книги на човек, който няма преди това биографията на писател, трябва някой да му поръча", коментира Дончева и визира книгата - "Шайката Бойко, Росен, Цецо и др."

"Не знам защо ПП ГЕРБ в третия си мандат с толкова много опит използва Антон Тодоров за лице. Пиарите на ГЕРБ и ръководителите на ГЕРБ, са решили, че това трябва да бъдат новите им лица - по-малко знаещи, по-агресивни".

По думите й вместо в третия си мандат ГЕРБ да са овладени, разумни, да имат експертиза в много по-голяма степен, те се връщат във времето на ранното СДС и БСП от 90-те години, когато да се нанесе обида на събеседника е върха на политиката. Освен това Дончева бе категорична, че на възлови и най-високи управленски позиции се допускат хора без експертиза.

"Ако една политическа партия използва персони, които започват да дразнят масовия човек с поведението, с арогантността си, с езика си, когато се натрупат случки, които обикновения човек го вбесяват - прояви на несправедливост - това винаги има последици в следващите избори", категорична бе Дончева.

Относно войната на държавата срещу "Емко", Дончева бе категорична, че министърът (на икономиката Емил Караниколов - б.р.) е оставил тези хора без договори, без заплащане за изпълнените договори, наредил е на държавната фирма "Кинтекс" да развали тези договори, независимо че са били изпълнени, предадени с протоколи и почти фактурирани

 

Дончева заподозря, че от ГЕРБ искат да откраднат за частни нужди "Дунарит" и всички оръжейни поръчки за следващите години, които по техните представи щели да им носят много пари. "Става дума за 3-4 хиляди души и тяхната работа и за поръчки от 300 -400 млн. лв. може би към милиард", коментира Дончева.

На въпрос за това гласна или негласна е войната с президента, Дончева посочи, че темата с Грипените е важна, геополитическа. "Тези хора имат такова разбиране за политика - гербаджиите - те са агресивни хора, не признават друг човек, даже не искат да го използват като капацитет", коментира тя.