Новини БГ

Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

2017-06-22 09:31:22
Малко, но от сърце! От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Това предложение на правителството за промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше прието единодушно на първо четене от депутатите, макар че от БСП обвиниха управляващите, че мислят единствено за хората с най-ниските доходи, а би трябвало да се индексират всички пенсии.

За двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социална и инвалидни пенсии ще бъдат нужни около 100 милиона лева.

Сега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.,а скокът й на 180,00 лв. е увеличение с 11,5%.

Увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. пък е още 11,1% отгоре.


Със същите проценти ще се повишат и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Макар че гласуваха „За“ скока на минималната пенсия, червените депутати обвиниха мнозинството, че обещава едно, а прави друго.

"2 милиона пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, приемането на това предложение поставя една група пенсионери в много неравнопоставено положение и хората няма да простят на управляващите, особено на Патриотите, които обещаваха 300 лева минимална пенсия и скок на всички останали и така излъгаха много пенсионери да гласуват за тях", отсече социалистът Георги Гьоков.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев не е редно в частност да се мисли само за тези с най-ниските пенсии, а за преизчисляването на всички.

Николай Александров от ОП обаче защити правителството, което беше сформирано след трудни преговори, като един от препъникамъните беше именно искането на Патриотите за 300 лева минимална пенсия.

"Това е първото правителство, което в началото на мандата си, само след месец и половина работа, увеличава доходите на най-уязвимите граждани", похвали се той.