Новини БГ

Лозан Панов: В България има "съдебна благотворителност" за корупционни престъпления

2017-03-16 18:35:53
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че в България по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта има "съдебна благотворителност". Това обяви той в речта си в началото на конференцията, организирана от върховния съд и посветена на румънския опит в борбата с корупцията.

Специален гост на събитието е Лаура Кодруца Кьовеши - главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията (ДНА). Конференцията започна със закъснение, след като евродепутатът Николай Бареков се опита да влезе в Тържествената зала на Съдебната палата, където трябваше да започне събитието, но не беше допуснат. Той започна да удря по вратите след затварянето им. Удрянето продължи през цялото време на конференцията на определени интервали. Междувременно вътре Илиана Беновска се опитваше да интервюира Лаура Кьовеши, докато Панов започваше речта си.

В залата имаше магистрати, представители на неправителствени организации. Не бяха забелязани прокурори или представители на ръководството на държавното обвинение. Само трима членове на съдебния съвет бяха в залата - Камен Иванов, Елка Атанасова (която е от прокурорската колегия) и Калин Калпакчиев. По-късно дойдоха и други членове на съдебния съвет. Преди време именно Калпакчиев беше предложил Кьовеши да бъде поканена и да говори за румънския модел за борба с корупцията, но идеята му срещна сериозен отпор от страна на Висшия съдебен съвет.

"За разлика от госпожа Кьовеши аз нямам зад гърба си българския Клаус Йоханис

(президент на Румъния, който подкрепил борбата с корупцията и дори протестира срещу правителството, след като то реши да декриминализира някои деяния на висши политици - бел. ред.)"Софийски имоти", който завърши без нито един осъден.

"Тук най-шумните процеси задължително приключват с оправдателни присъди", заяви още Панов.