Новини БГ

Тръмп започва да се измята - няма да отменя “Обамакеър” и засега няма да разследва Клинтън

2016-11-12 18:06:15

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп изглежда смекчава позицията си по различни въпроси и обещания, които е дал, съобщават световни агенции.

В първото си интервю след президентските избори магнатът поясни, че може и да не отмени здравната реформа на Обама ("Обамакеър") и че засега не мисли да разследва Хилари Клинтън, тъй като не е приоритет.

 

Тръмп по време на предизборната кампания многократно заплашва, че "веднага ще отмени и ще замени" "Обамакеър" след встъпването си в длъжност.

Но той изтъкна пред "Уолстрийт джърнъл", че само може да промени здравната реформа, като задържи забраната за застрахователи, които отказват застраховка с предшестващи условия.

Магнатът добави също, че може да задържи условието, което позволява младите хора да бъдат здравноосигурени с пакетите на родителите им. Той добави, че за тези две точки е бил убеден по време на срещата с Барак Обамав Белия дом в четвъртък.

 

В интервю за CBS, което ще бъде излъчено в неделя, новият президент отбеляза, че ще измени или ще спре, или ще замени "Обамакеър" без никакви дупки в здравната реформа.

По отношение на Клинтън с помирителен тон Тръмп коментира в двете интервюта съперника си на президентските избори.

Не е нещо, за което мисля много, защото искам да разреша проблемите в здравеопазването, на трудовия пазар, граничния контрол и данъчната реформа, отговори Тръмп на въпрос на "Уолстрийт джърнъл" дали ще разследва бившия държавен секретар.

 

Коментарът на магната може да ядоса ядрото на поддръжниците му, които много пъти по време на предизборни мероприятия скандираха "Заключи я, заключи я".

Той добави още пред CBS, че било много мило от страна на Клинтън да му се обади по телефона и да признае загубата.

"Беше тежък разговор за нея, мога да си го представя (...) Тя не можеше да бъде по-блага. Тя просто каза: "Поздравления, Доналд, добра работа".

Той похвали Клинтън: "Тя беше много силна и много умна"