Новини БГ

Страх у столичани: "Малкият Бейрут" може да избухне!

2016-08-09 16:16:13
Агресия, мръсотия, беззаконие и страх носи със себе си струпването на стотици имигранти в района на Лъвов мост в София, жалват се живеещи в квартала, известен днес като "Малкия Бейрут".

Търпението на хората е изчерпано и в прав текст някои от тях заплашват, че ще прибегнат до саморазправа, ако те или техни близки станат жертва на посегателство.
По улиците са предимно млади мъже от Афганистан и Ирак, които се надяват да стигнат до Западна Европа. Повечето разполагат единствено с дрехите на гърба си. Някои живеят в квартири за 15 лева на вечер. За най-бедните обаче нощта е под небето, спят в парковете.

Разказват, че са били бити от полицията и че условията в бежанските центрове са още по-лоши – а и освен това ги забавят по пътя им към по-богатите западни страни.

Собственици на хостели разказаха пред bTV, че има хазяи, които печелят добре от настаняването на нелегални имигранти.

Според началника на Охранителна полиция към СДВР комисар Борислав Муеров повечето от мигрантите в центъра на София имат статут, но и по отношение на тях има по-сериозни мерки.

"Криминогенната обстановка в района не е голяма. Съвсем нормално е струпването на такава група хора да поражда страх у живеещите в района", коментира той. По думите му не са получавани сигнали за агресия срещу жени.

Музикантът и член на Изпълнителния съвет на политическа партия "Глас народен" Петър Петков живее в квартала и вижда нещата по-различно от картината, отразена в официалните сводки на МВР.

"Положението не е никак добро, особено последните 6 месеца става направо нетърпимо. Животът в района, бизнесът в района, спокойствието е блокирано"Когато видят жена с голи рамене, с голи крака, те я нападат". В същото време, даже пред сградата на Паспортна полиция има стоянка на нелегални таксита. Жените ходят на групи, не смеят да минат сами, защото там е пълно с нелегални, които ги закачат. Само преди два дни ми се наложи да помогна на една жена. Друга жена, която е на 65 години и е шивачща всеки път, когато се прибира моли клиент за я изпрати, защото  са я заплашили, че ще й прережат гърлото като е отказала да им шие дрехи без пари", каза той.

"На Лъвов мост положението е изключително нетърпимо и ако стане по-сериозен инцидент с живущите... Ако ще започне гражданска война, ще започне от там. Познавам мъжете от района – ще пострада нечия майка, жена или дъщеря и Динко от Ямбол ще изглежда като първокласник", заяви Петков.

Според него полицията и жандармерията не трябва да допускат събирането на големи групи чужденци.

В същото време, обаче, Лъвов мост е точно в "Златния триъгълник" на три районни управления и, по думите на музиканта, през годините униформените са идвали предимно, за да събират рушвети.