Новини БГ

Стрес тестовете на банковата система притесняват бизнеса

2015-12-27 05:47:39

Малкият бизнес е притеснен от предстоящите стрес тестове на банките. Това може да доведе до допълнителни проблеми с кредитирането. Очаква се финансовите институции да завишат изискванията си за отпускате на заеми. От асоциацията на банките очакват трудностите да са краткосрочни, обобщава бТВ.

Самото наименование - стрес тестове всъщност вече звучи притеснително. Изпитанията на практика ще поставят банките в определени ситуации - като теглене на влогове например - за да се провери стабилността на системите.

Последните данни на БНБ показват че и без това кредитирането на фирмите е на фазата на замръзване - през ноември за пръв път от година насам се отчита минимално увеличение на фирменото кредитиране – 0.3%. Проблемните кредити са около 9 милиарда лева. 70% от лошите кредити са били дадени на фирми.

„Краткосрочно ще се усети затормозяване на процеса на кредитиране - основно за фирменото кредитиране. Дотолкова, доколкото хората, които в момента работят с отпускане на кредити ще бъдат ангажирани с изготвяне на справки”, каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Стрес тестове ще повишат стандартите за кредитиране, а това е важно и за онзи който дава заема и за този, който депозира парите си в банка.

Това, че фирменото кредитиране е почти замразено, а икономиката ни все пак отчита ръст, според икономисти означава едно - фирмите са се научили да разчитат основно на себе си.

„Едва ли може да очакваме понеже банките ще стегнат условията някакви масови фалити. В крайна сметка банката няма полза да вземе ипотеки, производствени мощности, столове, компютри и така нататък - тя има интерес да си вземе парите”, коментира икономистът Калоян Стоев.