Новини БГ

Финансовите министри на Еврогрупата отказаха предложението на Ципрас

2015-07-02 06:55:21
Финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да приемат предложенията на гръцкия премиер Алексис Ципрас в “12 без 5” и на днешното извънредно заседание, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в Twitter, предава Ройтерс.

Нови заседания на Еврогрупата преди референдума в Гърция в неделя няма да се състоят, става ясно от съобщението на Диселблум.

Информацията беше потвърдена и от словашкия финансов министър Петер Казимир, както и от гръцкото правителство.

Финансовият министър Янис Варуфакис дори каза, че според европейските партньори на страната последните предложения са "в правилната посока" и са получили положителна оценка.

“Еврогрупата се обедини около мнението да изчака референдума в Гърция преди да се състоят нови разговори. Нека не поставяме каруцата пред коня”, коментира Казимир също в Twitter.
Все още не е ясно дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да поддържа над водата гръцкия банков сектор. Решението за ликвидната програма за гръцките банки още не е излязло.

Междувременно председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск коментира, че не може да направи нищо за спасението на страната, ако гръцките гласоподаватели отхвърлят предложенията на кредиторите на предстоящия референдум.

“Европа иска да помогне на Гърция, но не може да помогне на някой против волята му. Нека изчакаме резултатите от референдума”, писа Туск в Twitter.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също днес призова да се изчакат резултатите от допитването преди да се пристъпи към следващия кръг от разговори. Франция обаче застана твърдо в подкрепа на гръцкото правителство и настоя за постигането на незабавно споразумение.