Новини БГ

Данък "Вредни храни" - до 10%

2015-06-29 11:40:55
Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.