Новини БГ

Сметната палата проверява партиите на Бареков и Сидеров

2015-04-28 09:37:54

Сметната палата започва проверки на две партии - "България без цензура" и "Атака".

Заедно със Сметната палата ББЦ и националистическта партия ще бъдат проверявани и от Националната агенция по приходите (НАП).

В сутрешния блок председателят на Сметната палата Цветан Цветков отхвърли обвиненията от страна на лидера на ББЦ Николай Бареков и каза, че одитната институция не гилотинира никоя партия, а ги проверява заради нарушения.

Вчера бившият журналист и настоящ евродепутат Николай Бареков обвини Сметната палата в лъжа и тормоз на определени политически субекти.

Цветков обясни, че първоначално ББЦ е представила списък с лица, които не съдържат ЕГН-тата и последните им адреси. После обаче дарителите скачат от 524 на 800 - това е партията с най-много дарители.

Предстои проверка на ББЦ. Ще бъдат проверени приходите на партията - от субсидия, членски внос, дарения.

Одит предстои и за партията на Волен Сидеров.

Според отчета на политическа партия "Атака"Атака" от членски внос са нараснали през времето на 90 000 лв, на над 300 000. Тази година са декларирани над милион и 300 000.

Ние ще проверим дали приходите и разходите на партия „Атака" са законосъобразни, уточни председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По закон проверката на Сметната палата продължава до 6 месеца, така че резултати се очакват през есента.

Финансовият министър е този, който ще реши дали на някоя от тях да бъде спряна държавната субсидия. Сметната палата ще осведоми финансовия министър Владислав Горанов и НАП за резултатите от проверките на ББЦ и "Атака" .