Новини БГ

Откриха мумифициран монах

2015-02-05 21:18:28

Монголските власти откриха мумифициран монах на повече от 200 години. Тялото е в поза за медитация - лотус, с кръстосани крака.

Монахът е открит в Улан Батор миналата седмица при опит да бъде продаден контрабандно на черния пазар.

Будисти смятат, че монахът не е мъртър, а е изпаднал в дълбока медитация.

"Ламата седи в специална поза лотус важра. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будиските лами", казва представител на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

Други експерти по будизъм твърдят, че мумифицирания монах е в състоянието "тукдам" - дълбоко състояние на медитация между живота и смъртта.

"Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и на края всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи", каза д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Смята се, че мумифицираният монах е починал през 19-и век. Кой е той, не е известно. Предполагат, че е ученик на бурятския лама Даши-Доржо Итигелов, който също беше намерен мумифициран.

Когато бе ексхумиран през 2002 г., той е със съвсем малко признаци за разлагане. Според монасите Итигелов "не е напълно мъртъв", а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира, където се съхранява край Улан Уде. Итигелов умира през 1927 г. по време на медитация, като моли монасите да го погребат в поза лотус след смъртта.