Новини БГ

Пушенето на закрито отново отново на дневен ред

2015-01-07 09:03:44

Вчера стана ясно, че от Патриотичния фронт биха подкрепили връщането на стария режим за пушене в заведения, след като инициативата за това бе подета от депутата от БСП Атанас Зафиров, а от „Атака“ дори внесоха проектозакон в парламента.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза пред „Труд“, че би подкрепил да има зали за пушачи и непушачи, въпреки че темата все още не е обсъждана от парламентарната група.

Темата предизвика сериозен спор между д-р Маша Гавраилова от сдружение "България без дим" и Атанас Димитров от председателят на Браншовата асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров. По време на участието си в ефира на Нова телевизия двамата на няколко пъти заплашиха, че ще си тръгнат и не спряха да се прекъсват.

Димитров като цяло "претопли стари манджи", обяснявайки как забраната е довела до отлив на хора и съкращения. Той допълни, че браншовата организация не е за връщане напълно на пушенето, а за даване на възможност за обособяване на стаи за пушене.

Според Гавраилова е време темата с пушенето на закрито и евентуалната й отмяна да бъде приключен. В допълнение тя беше категорична, че държавата най-накрая трябва да засили контрола.

На това председателят на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София отговори, че пушенето е право на избор, особено предвид факта, че даваме толкова пари всяка година на производителите и търговците на цигари. Димитров добави, че организацията иска да даде на хората право на избор и определи като "негостоприемен" варианта за пушене на открито.

Представителката на сдружение "България без дим" контрира, че в България няма пушилни. Тя добави, че заведенията за хранене и забавление и в крайна сметка става въпрос за здравен, а не икономически въпрос.

„Забраната за пушене няма за цел да ограничи пушенето, а да създаде условия хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим когато са на обществени места”, заяви д-р Гаврилова.