Новини БГ

Над 400 хиляди българи пушат контрабандни цигари

2015-01-03 09:19:33
Незаконната търговия с тютюневи изделия се е увеличила през 2014 г. и вече заема 20% от пазара, показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията, съобщи Би Ти Ви.

Общо 2.8 млрд. къса цигари са купените и изпушени контрабандно в България през изминалата година според анализа, което означава, че около половин милиард лева не са влезли в бюджета от акцизи и данъци. Общо 15 000 българи участват в нелегалната търговия и над 400 хиляди души у нас пушат контрабандни цигари.

Най-високи са нивата на контрабанда в Сливен, където 70 на сто от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, Сандански, Пазарджик.

Част от нелегалните цигари се правят в България, но все по-често се внасят. Най-много се е увеличила контрабандата на необработен тютюн.

Вече заведенията не са най-честото място, където забраната за пушене на обществени места не се спазва - 37 на сто от пушачите посочват, че нарушават правилата и на работното си място. Близо една пета пък пушат в заведения, където им позволяват това.

Най-купувани в България са цигарите от по-ниския клас като средната цена, която българинът отделя за тютюневи изделия е 4,40 лв. Предпочитани са също силните цигари, 100-милиметровите и тънките, известни като слим. Около 2-3% от пушачите пък ползват електронни цигари.