Новини БГ

Шоколадът в големи количества засилва паметта

2014-11-11 23:00:29

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени, цитирани от френския вестник "Фигаро" и БГНЕС.

Любителите на шоколада имат повод за радост – научните изследвания им дават все повече аргументи да оправдаят страстта си. Последният е изследване, публикувано в британското списание Nature neuroscience и осъществено от научен екип, начело със Скот Смол, невролог от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Той потвърждава, че флаванолът, химическо вещество, което се съдържа в какаото, е полезно за предотвратяване на загубата на паметта с напредването на възрастта. За целите на изследването 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години били разделени в две групи. 19 от тях консумирали ежедневно какаова напитка, съдържаща 900 милиграма флаванол. Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с напитка с много по-малка концентрация на флаванол (10 милиграма). Експериментът продължил три месеца.

В края на изследването доброволците преминали през изследвания на паметта, като трябвало да подредят абстрактни форми, показани им малко преди това. Групата, която консумирала най-много какао, реагирала средно с 0,6 секунди по-бързо от другата група. Ако в началото на изследването един участник имал памет на 60-годишен човек, три месеца по-късно той се радвал на памет като на 30-40-годишен човек. Учените отдават подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към частта на мозъка, където става намаляването на паметта.

Учените обаче отбелязват, че за момента е невъзможно да оправдаете прекаляването с шоколада благодарение на това изследване, защото флаванолът присъства в какаото в малко количество. Ако искате да си върнете паметта на 20-годишен младеж, ще трябва да погълнете минимум три шоколада на ден, а подобна консумация ще доведе до други здравословни проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания заради високото съдържание на мазнини и захар в какаото.

Учените искат да повторят експеримента си в по-голям мащаб, за да получат повече информация за трайността на ефекта от флаванола върху паметта, необходимото количество, за да бъде ефективен и дали веществото оказва влияние върху други части на организма.