Новини БГ

Морската част на "Южен поток" е спряна заради съдебен иск

2014-06-28 11:40:00

Строежът на морската част на газопровода "Южен поток" е спрян, защото има заведен съдебен иск. Това заяви новият екоминистър Станислав Анастасов в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

По думите му съдът трябва да се произнесе до месец октомври по казуса. Атанасов обаче не каза нито кой точно е подал жалба - точните му думи бяха "групата неправителствени организации", нито в кой съд. Той уточни, че искът не пречи да се строи на сушата, на българска територия. Но след като от руска страна не е подадено изрично искане строежът да продължи, въпреки съдебния процес, то строеж в морската част засега няма да има.

Според разчета на "Южен поток Транспорт" до края на 2015-а година морската част на газопровода трябваше да е готова. Изграждането трябваше да започне през този месец. Подводната част ще струва 2 млрд. евро, докато, за сравнение, отсечката в България е на стойност 3,5 млрд. евро. Подводната част на „Южен поток" ще бъде на дълбочина до 2300 м и ще бъде изпълнена от четири трасета от заварени по четири тръби от компаниите „Сайпен" и „Ол Сийс".

Самият "Южен поток" реално беше спрян от Европейската комисия заради готвените поправки в Закона за енергетиката. Те минаха на първо четене и бяха счетени от Брюксел като опит да бъде заобиколен Третия либерализационен пакет. Поправките бяха дело на червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. В мотивите се казва, че се цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз. В родното законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощия на европейското законодателство, обясни по време на дебатите Таско Ерменков. Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват Ерменков и Куюмджиев.