Новини БГ

Честваме Световния ден на здравето, тази година основна тема са насекомите

2014-04-07 08:57:05
На днешната дата - 7 април - отбелязваме Световния ден на здравето. Както всяка година, Световната здравна организация (СЗО) е избрала тема, за която да предупреди и посъветва хората. През 2014 г. тя е инфекциозните и паразитни болести, предавани чрез т.нар. вектори като комари, кърлежи, мухи и други насекоми.

Векторно предаваните болести са най-характерни за тропическите региони на земята, където достъпът до чиста вода и хигиенни условия е ограничен. Най-смъртоносната такава зараза е малрията, която през 2010 г. взима около 660 хиляди жертви - предимно деца в Африка. Най-бързо разпростиращата се болест обаче е вирусната инфекция денга, която за последните 50 години е разширила обхвата си 30 пъти. И двете се предават чрез ухапване от комар.

Насекомите могат да бъдат преносители на редица паразити и патогени, които атакуват както хората, така и животните Комарите например могат да заразяват с шест различни и еднакво опасни болести. Освен малария и денга, това са лимфатична филариоза, известна като "слонска болест", чикунгуня, японски (или комарен) енцефалит и жълта треска. Обикновено едно ухапване е достатъчно за заразяване на кръвта.

Глобализацията, усилените връзки между континентите, урбанизацията и климатичните промени оказват огромно влияне върху разпространението на тези зарази и успяват да ги пренесат в страни, където до този момент са били непознати. Затова и усилията на международни неправителствени организации, както и на правителствата, насочени срещу тях, се засилват. Макар че обхватът на векторните болести се увеличава, общите усилия успяват да намалят смъртните случаи, пише СЗО.