Новини БГ

Не може да има "лимит" в здравеопазването

2013-04-08 08:41:11

В здравеопазването не може да съществува думата "лимит", коментира пред БТА Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум".

Според него докато има монопол, няма да има конкуренция, а липсата на конкуренция води до липса на качество. След като има една здравна каса, не може да получиш и услугите, които са ти необходими, каза Димитров. Той е на мнение, че трябва да отпадне монопола на НЗОК. Не сме съгласни и с методиките на НЗОК, с лимитите, наложени от нея. Думата "лимит" в здравеопазването не може да съществува, коментира той. През годините непрекъснато под различни формулировки съществуват лимити, добави експертът.

На този етап това, че никой не иска да разглежда и приема закон за правата на пациента, означава, че вакуумното пространство трябва да съществува и пациентът не трябва да има изисквания към здравната система, каза председателят на федерация "Български пациентски форум". В един закон за правата на пациента би имало правила, по които ще трябва да работи здравната система, така че пациентът да получава качествено лечение. Липсата на такъв закон позволява на определени структури да не се съобразяват с такива неща, смята той.

През последните 5-6 години съдебните дела на пациенти са около 250, но в тях се включват и делата, заведени от лекари срещу различни институции, основно срещу здравната каса, съобщи председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

По думите му от началото на годината има две дела, заведени от пациенти. По данни на федерация "Български пациентски форум" към момента има 6 висящи дела срещу Министерството на здравеопазването, 2 - срещу НЗОК и близо 20, заведени срещу различни болници. Всеки ден се срещаме с хора, които искат да завеждат дела срещу системата, посочи Димитров.