Новини БГ

ЧЕЗ скочи на Борисов: Нарушава законите на ЕС

2013-02-19 16:34:42

Изказването на премиера на България Бойко Борисов за възможно анулиране на лиценза на чешкия концерн ЧЕЗ е нарушение на законите на ЕС, съобщи ЧЕЗ в комюнике, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Изказването на българския премиер и на прокуратурата пред средствата за масова информация според нас е грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава член на Европейския съюз", се казва в съобщението. 

"Единствената организация, която може да взима решения за начало на процедура за анулиране на лиценза, това е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения да бъде започната такава процедура (анулиране на лиценза)", посочва ЧЕЗ в комюникето, разпространено от говорителката Барбора Пулпанова.

 

В момента чешкият концерн е едно от трите големи електроразпределителни дружества в България, след като през 2004 година придоби 67 процента от акциите на три български енергийни компании за 9 милиарда крони (около 450 милиона долара), припомня ИТАР-ТАСС. 

Агенцията посочва също така, че през януари албанските власти анулираха лиценза на ЧЕЗ, където концернът притежаваше 76 процента от националната енергийна мрежа. Като причина за отмяната на лиценза бяха посочени завишените цени на електроенергията и несъобразяване с местното законодателство. 

В момента ръководството на чешкия концерн подготвя прибягване до международен арбитраж с жалба за "неправомерни действия на албанските власти", изтъква агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.