Новини БГ

Лидерите от ЕС започват двудневно обсъждане на бюджет 2014-2020

2013-02-07 09:30:27
Лидерите от Европейския съюз, сред които и премиерът Бойко Борисов, започват двудневен съвет в Брюксел, на който би трябвало да постигнат споразумение за общия бюджет за следващия седемгодишен период 2014-2020 г.

Тази среща на върха на тема бюджет е втора след неуспеха през ноември и вече попада под знака на неотложността, защото всяко по-нататъшно забавяне ще забави и планирането на европейските финанси, включително и за оперативните програми в отделните страни.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е съдокладчик на Европейския парламент по въпроса, предупреди, че трябва да има споразумение възможно най-скоро. Всяко забавяне ще доведе до невъзможност регионите да получат навреме парите за програми, по които работят. Европарламентът е институцията, която най-настоятелно защитава по-голям бюджет за ЕС

И сега обаче има вероятност да не бъде постигнато съгласие как да се харчи бюджетът от един трилион евро. Всяка страна има предпочитания и иска повече пари за тези области, от които би се облагодетелствала тя.

Все пак има общи приоритети, според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой - например осигуряването на пари за младежка заетост в най-засегнатите от младежка безработица страни. Ромпой призовава и за увеличаване на парите за изследвания и образование. Както и миналата година, когато поиска съкращаване със 73 милиарда евро, и сега той предлага намаление на бюджета, но все още не е ясно в какви размери ще е то.

Късно тази нощ се очакват първите индикации дали тези призиви ще бъдат възприети от държавите членки, или те ще останат разделени на такива, които настояват за повече икономии и такива, които държат Европа да разполага с повече средства за кохизионна, селскостопанска политика, и инвестиции в конкурентоспособност.

За България остават приоритетни три области – увеличаване или поне запазване на средствата от фондовете за сближаване, компенсациите за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй", както и Общата селскостопанска политика.

Заедно с премиера Бойко Борисов в Брюксел днес и утре ще бъдат министрите на еврофондовете и външните работи – Томислав Дончев и Николай Младенов. Очаква се в белгийската столица министър Младенов да проведе и разговори с европейски представители за резултатите от атентата в Бургас и по-нататъшните действия на ЕС по случая.