Новини БГ

Найденов: Не се очакава сериозно поскъпване на хлябът

2012-10-25 10:38:52

Правителството „устоя на изкушението“ да увеличи ДДС за храните, както са го направили в съседните ни страни, каза земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на "Нова Телевизия" и не се съгласи с искането за намаляването на ДДС за хранителните продукти.

Той се мотивира с това, че в Румъния ДДС е 24%, в Гърция също има подобни ставки.

Справка в прегледа на ДДС за страните от ЕС, изготвено от Европейската комисия (ЕК) на 1 юли 2012 година обаче показва, че в Гърция данъкът върху добавената стойност е 23%, като има две изключени – за храните (13%), а дейността на хотелиерите се облага със ставка 6,5%. Данните показват, че в повечето европейски страни има диференцирани ставки и повечето са въвели по-ниски за храни, лекарства и книги.

Най-висок е ДДС в Унгария – 27%, но отново има диференцирани ставки. Дания е страната където няма никакви изключения и всички стоки се облагат с 25% ДДС

Прегледът на ЕК показа още, че единственото изключение, което е възприела България е за дейностите на хотелиерите, които се облагат с 9%, вместо с 20%. 
Данъкът добавена стойност (ДДС) е задължителен за целия ЕС, а минималната ставка е 15%. Допускат се и по-ниски ставки, но след разрешение от страна на ЕК.

Министър Найденов коментира и прогнозите за драстично поскъпване на хляба.
Преди броени дни от Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозираха, че цената на хляба може да достигне 2 лева за килограм. Причината, която беше изтъкната, е лошата реколта и неблагоприятните климатични условия за есенниците в този момент.

Правителството не е предвидило директни плащания за площ за зърнопроизводителите, коментира още председателя на асоциацията Ангел Вукодинов. Мирослав Найденов потвърди информацията, че в бюджета не са предвидени директни плащания за зърнопроизводителите.
Той обаче не се съгласи с прогнозите, че хлябът при тази ситуация ще бъде 2 лева.

„Поскъпване ще има, но в рамките на стотинки, колкото пазарът може да си позволи“, коментира земеделският министър и допълни, че за производителите всъщност най-големият бич е свитото потребление.