Новини БГ

От 2008 г. в България има структура, чиято цел е налагане на шериата!

2012-09-28 06:09:29

Част от подсъдимите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик са призовавали към джихад в България. Това твърди в показанията си, дадени следобед,  защитен свидетел с  идентификационен номер 003. Той е служител на ДАНС и по тази причина съдът не разкри неговата самоличност. Неговите показания бяха снети пред съдия, след което протоколът беше прочетен в залата.

В показанията си свидетелят казва, че от месец март 2008 г. на територията на България съществува нелегална структура на организацията „Ал-Уакф ал-ислями“, като членовете в нея поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници.

Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад, а присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител бил определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин.


В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и на шериатска държава в България, като те се прикриват зад благотворителни и други дейности. 

Според защитения свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея, а човекът, който ги е разпределял, е Саид Мутлу. Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на проповедници, за да имат право на свободен достъп до населените места. 

В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение. Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. 

Преди това днес съдът разпита още осем свидетели. Трима от разпитаните по делото са се отрекли от показанията, дадени в хода на разследването. В тях те твърдят, че подсъдимите са призовавали мюсюлманите да не зачитат държавата и да не гласуват, защото властта е от Аллах, а не от човека. В съдебната зала обаче и тримата заявиха, че не са разбрали какви показания подписват. Според подсъдимите прокуратурата призовава неграмотни свидетели по процеса и манипулира техните показания.

Две от свидетелките се явиха в съдебната зала, облечени в бурки.

Пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд продължават да стоят около сто души, които чакат края на днешното съдебно заседание. Има засилено полицейско присъствие.