Новини БГ

Великотърновската митрополия изхарчила 200 бона за имоти

2012-02-13 20:34:20

Великотърновската митрополия е похарчила 78 хил. лева за апартамент в София, който вече 4 години стои празен. Други 130 хиляди са платени за два апартамента и гараж във Велико Търново.

Това показва проверка на БНТ,  провокирана от изказването на търновския митрополит Григорий, че приоритет на епархията му е социалната дейност.

Великотърноската митрополия е похарчила 78 хиляди лева за апартамент в  престижния столичен квартал "Гео Милев".

Първоначално той е бил собственост на майка и дъщеря. Преди 13 години дъщерята дарява своя дял на митрополията. Останалата част остава собственост на майка й Верка Младенова.

През 2007 година е осъществена замяна между майката, от една страна, и адвокат Димитър Марковски и съпругата му, от друга. Те придобиват дела й, а в замяна според нотариалния акт й дават автомобил Опел Фронтера и 15 хиляди лева.

Мотивът на семейство Марковски да купи само част от апартамент адвокатите обясняват с това, че идеалните части излизат по-евтино заради неблагоприятната перспектива за делба с другия съсобственик.

3 години по-късно, през 2007 г., семейство Марковски продава придобития дял на съсобственика Великотърновска митрополия с представител дядо Григорий.

„Църквата има да прави, тя си е отделна институция, тя не е държавата и вие нямате работа да се занимавате с църквата, както и вашите шефове”, коментира дядо Григорий.

Преди 7 години Великотърновската митрополия заменя 2 хиляди и 800 дка широколисни гори близо до Соколския манастир за почивна станция на морето с драстично по-малка площ - близо 7 дка. 
Според данъчната оценка горите са 5 пъти по-скъпи от имота в курорта Черноморец.

Дядо Григорий обясни, че смята сделката за много изгодна. По думите му духовенството не е могло да добива дърва от гората, а в имота на морето епархията развива социална дейност като дава възможност за почивки.