Новини БГ

Барозу: Унгария е готова да измени спорните закони

2012-01-19 07:03:40

Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил пред ръководителите от Европейския съюз, че ще измени спорните закони, които са обект на наказателни процедури от страна на Европейската комисия.

Това заяви шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от „Франс прес".

Днес аз получих писмо от премиера Виктор Орбан. Той ми дава знак, че има намерения да измени законодателството", каза Барозу пред Европейския парламент, където Орбан защитава правителството си пред ЕС.

Барозу подчерта, че той и Орбан ще работят в следващите дни, за да открият правни решения, обещавайки да се справят с "приоритетните" въпроси, заради обвиненията срещу Орбан, че изгражда "тоталитарен" режим.

Шефът на комисията каза, че отвъд правните аспекти се изразява загреженост за качеството на демокрацията в Унгария, нейната политическа култура, отношенията между държавата и опозицията и държавата и гражданското общество.

Вчера Европейската комисия наложи наказателни процедури срещу унгарското правителство. Те са насочени към приетите от Унгария в края на годината реформи, които оказват ефект върху централната банка, закона за личните данни и независимостта на съдебната система в Унгария.