Новини БГ

Чужденци в капана на БДЖ: Приключение е!

2011-11-24 17:25:15
18 чужденци останаха блокирани повече от 8 часа на гара Пловдив. Те пътуват с международния влак от Истанбул за Белград, но не успяха да потеглят от града заради стачката на железниците. 

Кристиян, Матис и Анил се прибират към Германия след семинар в Истанбул. Стачката на българските железници ги заварва на пловдивската гара. Дългия ден те прекараха в тесния коридор на спалния вагон. 

"Чувствам се добре, тръгнахме от Истанбул, но не знам кога ще стигнем до Белград. Това е едно приключение за нас.”, разказа пред Dnes.bg 21-годишният Кристиян. 

„Добри са хората, на всички ни дадоха вода, сандвичи и наденици, не страдаме от стачката, за нас е забавно”, споделя приятелят му Матис, който също прекара 8 часа на гарата в Пловдив.

По думите на техния спътник Анил, подобни стачки има и в други държави.

"Хората си търсят парите, затова протестират, подкрепяме стачката в България”!, отбеляза Анил.

Докато чужденците стояха в международния влак, служителите на БДЖ отбелязаха, че са били заплашвани с уволнение. Под натиск само влакът за Карлово е отпътувал, но с машинист и кондуктор от Бургас. 

"Казват ни, че ако не се върнем на работа, ще ни уволнят”, разказа служител, който работи от 28 години в БДЖ. 

Около 70 жепейци се бяха събрали пред вратата на началника си. На място пристигнаха служители от Инспекцията по труда и транспортна полиция. 

Общо 10 влакови композиции останаха блокирани на пловдивската Централна гара. 

На автогарите в града нямаше хаос, а автобусите извозваха нормално пътниците.