Новини БГ

Кметът на Плевен ще съди Румен Петков

2011-06-20 15:55:06
Кметът на Плевен Найден Зеленогорски ще съди Румен Петков за клевета, съобщиха от пресцентъра на общината.

Оттам уточняват, че причината са "честите публични изявления на народния представител, съдържащи обвинения относно дейността на кмета и неговия екип". Зеленогорски ще заведе дело и срещу местен седмичен вестник за публикация срещу него.

По-рано депутатът от „Коалиция за България“ Румен Петков обяви, че е подготвил сигнал до главния прокурор Борис Велчев, свързан с корупционни практики в община Плевен.

Петков настоява да се извърши проверка на окръжните прокуратури в Плевен и Велико Търново за "бездействие". Причината е постъпила през 2009 г. жалба от директора на "Пътинжинеринг"-Плевен, в която са описани злоупотреби на длъжностни лица при ремонти на няколко общински пътя в периода от 2005 до 2008 година.

Според Румен Петков случаят е забавен необосновано дълго време от прокурорите. Депутатът заяви още, че ще сигнализира и Висшия съдебен съвет, за да провери двете прокуратури.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Рени Кирилова опроверга информацията на Румен Петков, като обясни, че на 25 март 2010 г. е образувано досъдебно производство по конкретния случай.

То е за престъпление по служба срещу неизвестен извършител. Първоначалното разследване е установило, че длъжностно лице не е изпълнило служебните си задължения за възлагане на текущи ремонти на общински пътища.

На 21 април миналата година материалите по случая са изпратени в Окръжната прокуратура във Велико Търново, тъй като по разпореждане на Главна прокуратура "плевенската е отведена от случая", уточни говорителят.