29 Март 2024 г. Петък

Темата „Сърбия” обедини опозиция и управляващи

2010-07-16 12:04:14

Сърбия да промени генерално своята политика спрямо българското малцинство. За това настоява лидерът на „Атака" Волен Сидеров по повод обсъждане в парламента на декларация за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Сърбия е държава, която беше част от едно изкуствено образувание, наречено Югославия, припомни пред колегите си депутати националистът. Сидеров е недоволен, че страната ни подкрепя членството на Сърбия, без да поставя условия и без да следва своя интерес.

„Моята идея е Външно министерство да постави въпроса за българското малцинство. Ние следим как техните права са били и продължават да бъдат потъпквани", настоя още атакистът. Според него българите в Сърбия са дискриминирани.

Михаил Миков обвини лидера на Атака в евтин национализъм за вътрешна консумация.

„Сърбия извървя сериозен път в последните години, включително и по въпроси, чувствителни за българските националисти", изтъкна Миков. Според него България ще защити в по-голяма сила интереса на сънародниците ни там, ако Сърбия е член на общността.

Тази тема се оказа обединяваща за мнозинството и за опозицията. Външният министър Николай Младенов също подкрепи европейското бъдеще на западната ни съседка.

"Присъединяването на Сърбия към ЕС е в интерес както за страната ни, така и за стабилността на Западните Балкани", коментира Младенов. По думите му за последните 10 години Сърбия се е променила много и постигна значителен напредък в реформите.

"Трябва да дадем ясен сигнал, че всички наши съседи от Западните Балкани ще бъдат членове на ЕС", категоричен е дипломат номер едно.

В декларацията на правителството се изтъква, че България провежда последователна политика в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия. Посочва се още, че Сърбия е традиционен търговски партньор на страната ни.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати