18 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ

2011-04-01 16:48:08

С намесата на премиера Бойко Борисов спорещите страни за Ботаническата градина в Балчик намериха решение по казуса. 

Министерският съвет ще възстанови правото на управление на Софийския университет и Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик. 

До вторник решението трябва да бъде изготвено и да бъде внесено в сряда на правителственото заседание. 

Това стана ясно след спешна среща в културното ведомство, на която присъстваха министрите Сергей Игнатов и Вежди Рашидов, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, юристи.

В четвъртък от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.


По-рано днес обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е потушил страстите, след като е разговарял по проблема с ректора на СУ проф. Иван Илчев. В разговорите са участвали и Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, както и председателят на парламента Цецка Цачева.

Иван Илчев обяви, че СУ няма да прекрати дейността си от понеделник, както беше решено вчера, а само ще затвори символично централния вход на висшето училище в знак на протест. Учебните занятия няма да се отменят до сряда, когато се очаква да бъде прието решението, взето на спешната среща в културното ведомство. 

В бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а МК – за сградите. 

В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза – "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ. 

„Не бива нито да има, нито да допускаме конфликт, който да ограничи възможностите за учене. Не е имало и съмнение в това отношение“, коментира Вежди Рашидов след срещата.  

Веднъж завинаги трябва да бъде решен и един проблем, който по думите на министъра на културата винаги е бил като „киста”, която, мине не мине, се обаждала. 

За да не се появява периодично проблемът със собствеността, в документа спорните моменти ще бъдат изчистени от юристите. 

Спорът между Софийския университет и Министерството на културата за управлението на Ботаническата градина е от 1998 г., като през годините двете институции водят редица съдебни дела.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати