29 Март 2024 г. Петък

"Галъп": Над 60 на сто от българите смятат, че живеят все по-зле

2011-03-24 18:02:41
Все по-лоши са оценките на българите за икономическото им състояние - те вече се изравняват с нивата от края на мандата на тройната коалиция. Очакванията за бъдещето също стават все по-мрачни. Доверието в правителството пада, а електоралната подкрепа за ГЕРБ се е свила от 27% до 24 на сто. Това показва социологическо проучване за март на "Галъп", което беше представено днес на пресконференция. Допитването е направено между 10 и 17 март сред 1005 души в страната.

"Данните показват, че свършва един период за ГЕРБ и почва нов, което вероятно е нормализация след бума от изборите през 2009 г.", коментира резултатите социологът Първан Симеонов.

71% от българите смятат, че икономическото положение в страната се е влошило през последната година. Според 20 процента то е останало същото, а за пет на сто промяната е за по-добро.
Увеличава се значително делът на българите, които очакват в следващата една година материалното им положение да се влоши - така смятат 41 на сто от гражданите (спрямо 31 на сто през февруари). Други 31% не очакват промяна, а едва 11 на сто очакват подобрение.

На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година 62 на сто от анкетираните посочват, че сега е по-зле, 33 на сто, че няма разлика, и едва две на сто заявяват, че е по-добре.

Според данните на "Галъп" масово е разпространена нагласата, че цените на основните стоки ще се увеличат в следващите няколко месеца - това очакват 86 на сто от участвалите в проучването. Едва пет на сто смятат, че няма да има промени, а според 1 процент ще намаляват.
Според 52 на сто безработицата ще расте, 24 на сто очакват запазване на нивата й, а според 7 на сто може да намалее.

Първан Симеонов отбеляза, че през последния месец политиците от ГЕРБ са сменили жанра на говорене. Икономическите въпроси изместиха "черно-бяла гама, в която имаше добри и лоши, които бяха Алексей Петров, Гоце, Моце, Държавна сигурност и всичко останало", коментира Симеонов.

Индексът, който показва общата оценката за работата на кабинета, вече е с отрицателна стойност - минус 10 пункта. Месец по-рано оценката е била положителна, макар и ниска - 2 пункта, показват данните на "Галъп". "ГЕРБ предстои да разбере колко е твърдият му електорат, защото досега не са имали сериозен стрес тест", коментира Живко Георгиев. Според същия индекс за първи пък е отрицателна и оценката на гражданите за усилията на кабинета в борбата срещу корупцията и престъпността - минус 9 пункта за март спрямо плюс три за февруари.

Според политолога Живко Георгиев причините за намаляващото доверие към правителството се крият както във влошаващото се социално и икономическо състояние на хората, така и в скандалите с подслушването от началото на годината.

"Няма нито една социална група, в която трендът да не е спад, все едно дали са пенсионерите, работещите или малкият и средният бизнес", коментира още Георгиев.

С най-голямо доверие е еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, подкрепяна от 60% от анкетираните. На втората позиция са президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов, които имат 39% подкрепа. Докато държавният глава е повишил рейтинга си с 3 пункта, министър-председателят е без промяна в подкрепата спрямо предишния месец.

Преди няколко дни социологическата агенция "Медиана" отчете други резултати, в които на второ място е президентът Георги Първанов, чийто рейтинг е паднал от 51 на 48 процента, а одобрението към премиера Бойко Борисов спада от 52 на 42 процента.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 24.4 от вота, което е с 3 пункта по-малко спрямо февруари. Подкрепата към БСП се е увеличила до 17.8 на сто, а третата политическа сила ще е ДПС с 6.4 пункта, съобщиха още от "Галъп". При "Синята коалиция" има ръст на доверието - 3.91 на сто спрямо 2.3 процента преди месец. Под чертата от 4% за влизане в парламента остават РЗС, "Атака" и НДСВ.

С въпроса "Да си представим, че се стига до втори тур на президентските избори. Как бихте гласували при следните варианти?" "Галъп" са противопоставили първите петима политици по доверие като евентуални кандидати за президент на втори тур.

Ако бившият еврокомисар Меглена Кунева се изправи срещу министъра на транспорта Росен Плевнелиев, тя ще спечели 32% срещу 26% за него. Кунева би победила и вътрешния министър Цветан Цветанов, но би изгубила срещу премиера Бойко Борисов - 27 на сто срещу 35 процента, показва експериментът им.

Големият "резервоар" от отказващи да гласуват не биха гласували за нов ГЕРБ или ново НДСВ, "по-скоро биха гласували за някоя от опозиционните сили", смята Георгиев. Според него високият рейтинг на Кристалина Георгиева е индикатор за криза в лидерския модел на ГЕРБ, тя има "по-скоро сувенирна стойност", защото е извадена от политическия процес у нас подобно на Меглена Кунева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати