29 Март 2024 г. Петък

Македония предложи срамен бартер: Ризински срещу дисиденти, избягали у нас

2011-03-08 09:42:26

И тази година луксозният пет-звезден хотел "Александър Палас" в Скопие събра политическия и бизнес елит на Република Македония, приятели на България и македонски българи на специален прием, организиран по повод на 3-ти март от българското посолство в Скопие. Между гостите бяха забелязани заместник министър-председателят Адеми, председателят на Събранието Веляновски, министърът на отбраната Коняновски, министърът на външните работи Антонио Милошоски и членът на ръководството на управляващата ДПМНЕ Силвана Бонева.

Така започва информацията от Българския културен клуб в Скопие относно скандалното изявление на министъра на външните работи на Македония Антонио Милошевски на приема на Българското посолство в Скопие, по случай националния ни празник – 3-ти март, изпратена до Actualno.com.

Освен кратката музикална програма и видеоклип за България, приемът беше ознаменуван и с едно изненадващо събитие – в присъствието на българския посланик Раковски Лашев и на представители на българската общност в Република Македония,министър Антонио Милошоски неочаквано повтори направено по-рано предложение до българските власти политическият затворник Мирослав Ризински, намиращ се в скопски затвор, да бъде заменен за други двама политически дисиденти и бегълци от македонския режим – проф. д-р Владимир Димов (бивш македонски министър на здравеопазването, сега началник на отделение в болница "Токуда" – София) и икономиста Владимир Тамбурковски (понастоящем преподавател в Американския университет в Благоевград).

Докато последните двама дисиденти имаха щастливата съдба да избегнат репресиите на македонските власти на българска територия, македонският българин Ризински вече излежа по-голямата част от тригодишната си политически-мотивирана присъда по скалъпено обвинение, след като, в продължение на повече от година, македонското министерство на правосъдието продължава да протака трансфера му в България, в противоречие с Конвенцията за трансфер на осъдени лица, по която БЮРМ е страна. В момента Ризински все още очаква адекватна адвоктска помощ от България за защита пред Международния съд за човешки права в Страсбург. През 2009г. полски съд отхвърли искане на македонските власти за екстрадиция на проф. Димов в Република Македония, определяйки го като необосновано.

Actualno.com и преди е публикувало информации за съдбата на Мирослав Ризински. Можете да ги прочетете ТУК и ТУК.

Представителите на българската общност отхвърлиха решително предложенията на скопския министър, определяйки ги като гнусна търговия с хора, характерна за робовладелството и феодализма, а посланик Лашев прояви всичките си дипломатимески умения за да предпази г-н Милошоски от надигащия се гняв сред присъстващите на приема македонски българи и да предотврати разрастване на скандала.

На приема присъстваха също и редица изявени македонисти, "двойни играчи" и добре познати антибългарски пропагандатори, които не пропуснаха удоволствието да се насладят на чудесния кетъринг, щедро осигурен им от българските данъкоплатци. Забелязан беше и архиепископ Стефан, глава на канонично непризнатата Македонска православна църква, който неотдавна нарече Спаска Митрова и македонските българи "отпадъци, предатели и изроди".

Представители на "Българския културен клуб" – Скопие (БККС) коментират, че Мирослав Ризински е член на ръководството на клуба, поради което на пръв поглед предложението на Милошоски звучи примамливо. Въпреки това, Република България в никакъв случай не трябва и не може да се въвлича в предлаганата срамна търговия с хора (типична за най-мракобесните политически режими по света и за времената на Тито и Милошевич)! Очевидно, македонските власти искат да демобилизират всички македонски българи, намерили убежище на българска територия, и да всеят у тях страх от насилствено екстрадиране в БЮРМ, несигурност и съмнение в потенциала и силата на България да ги защитава. А привлекателността на една демократична държава се измерва със стриктното спазване на националното законодателство и международното право, както и със силата на гражданското общество и междучовешката солидарност!

Представителите на българската общност досега не са били информирани за предлаганата размяна. Уродливата идея за размяна на политически затворник срещу политемигранти е ярко доказателство, че присъдите на режима в БЮРМ срещу Мирослав Ризински и другите македонски българи не почиват на никаква правна основа, а са изцяло политически мотивирани. "Дълбоко сме убедени че Европейският съюз не може да приеме и толерира такива безсрамни предложения за търговия с хора и очакваме същите да бъдат решително и категорично осъдени и отхвърлени от отговорните български институции", заявяват от БККС.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати