24 Април 2024 г. Сряда

Има паралелен режим на СРС-та

2011-01-27 09:05:09
Според депутата от ДПС и член на подкомисията за СРС Христо Бисеров, службите в МВР от години имат своя практика - подслушват наред, без да пращат всичко в прокуратурата, а само това, което преценят.

Ако прокуратурата е господар на досъдебното производство, то господар на СРС-тата безспорно са спецслужбите на МВР.

Това стана ясно от думите на Христо Бисеров от ДПС, който е и член на подкомисията за контрол на СРС.

В студиото на "Гореща точка" по ТВ7 Бисеров дори заяви, че в МВР от години има незаконна практика за прилагане на СРС-та.

"Службите, които ползват СРС, всъщност работят по един ред, който е паралелен на законния. Те са създали едни практики, които се отклоняват от закона", заяви Бисеров.

По думите му, законът е категоричен, че боравенето със СРС - слушане, снимане и стенографиране, се извършва само от една служба - ДОТО. Оказва се обаче, че това не се изпълнява.

"Оперативните служби, без да е предивдиено в закона, вършат същата работа. Могат паралелно с техническите служби да слушат в реално време, да прослушват стари записи, да снимат...", разкри Бисеров.

Другата порочна практика според него е служителите на МВР, които се занимават със записите, реално сами да решават кое стига до прокуратурата.

"Има практика техническите служби да не изпращат на прокурора стенограма от всеки разговор, а само това, което преценят, или им се поиска.

А в закона е казано, че записите веднага се свалят и се пращат на заявителя", каза още Бисеров и допълни, че контрол няма и в помещенията, където се извършва тази дейност, защото липсвала видеотехника.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати