24 Април 2024 г. Сряда

Наказателната лихва може да отпадне за всички кредити

2011-01-24 22:34:35
Отпадане на такса "предсрочно погасяване" за всички видове кредити е текстът, който се подготвя като предложение за промяна в Закона за кредитните институции, каза за "Дневник" един от авторите на подготвяната промяна - Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ. По думите му целта е да няма неустойка за банките при предсрочно погасяване на всякакъв тип кредити е да се уеднаквят критериите. Той посочи още, че по този начин ще се стимулира и конкуренцията между кредитните институции. На този етап има законова регламентация за т.нар. наказателна лихва при предсрочно погасяване само за потребителските заеми.

Господинов обясни, че до средата на седмица предложенията за промени ще бъдат депозирани в деловодството на Народното събрание. Все още се доуточнявали конкретни детайли за прагове на таксата, които ще се поставят в зависимост от определени критерии. Това означава, че най-вероятно ще има, както и при потребителските заеми (в Закона за потребителския кредит), не пълно и безусловно отпадане, а граници на начисляваната такса за обезщетение.

При заемите за потребление тя е в зависимост от оставащия срок на кредита - ако той е по-голям от една година, обезщетението на кредитора не може да бъде по-голямо от 1% от предсрочно погасената сума и не повече от 0.5% при оставащ срок, по-малък от една година. От тарифите за таксите и комисионите на банките е видно, че размерът й достига до 5% извън случаите на закона.

Стефан Господинов посочи още, че подготвяните предложения за промени са "консултирани с експерти", като на този етап не са водени консултации с БНБ или с банковата общност, но при обсъждане на промените в комисиите на парламента техни представители ще бъдат поканени за компетентно мнение.

По принцип позицията на сектора е скептична към такива промени. Според тях едно такова изискване не би променило кой знае какво в практиката, тъй като нито в момента, нито по принцип, кредитполучателите са особено активни в предсрочно погасяване на заеми. Още при влизането на промените за потребителските заеми банкерите изказаха мнение, че премахването на таксата за предсрочно погасяване се прави вече от банките по чисто конкурентни причини, тъй като пазарът и конкуренцията го налагат.

Сега се посочва, че това се прави и при ипотечните заеми. В общия случай обаче важи за периодите на промоционални оферти. От сектора посочват и че не е изключено една такава промяна да се отрази в преизчисляване на други такси по кредитите, за да се компенсират разходите, които банките правят за администрирането на заеми, които в един момент се погасяват предсрочно.

Мнението им е, че наличието на компенсация за банките при неспазване на договореното в сключен договор е икономически справедливо. Такава такса не се налага като наказание за клиента, а причините за наличието й са чисто финансови - привличането на нов клиент, отпускането на всеки кредит и администрирането им са свързани с разходи, които се разсрочват за целия срок на задължението. Ако такава такса не е предвидена, при предсрочно погасяване банката няма възможност да покрие направените по кредита разходи, а при една извънредна ситуация е естествено банката да калкулира компенсации, обясняват банкери.

И при потребителските заеми премахването на наказателната лихва не е безусловно и пълно - в закона е записано, че такава няма, когато лихвата по заема е плаваща, както и са въведени лимити на таксата, когато се начислява тя. Въвеждането на законово изискване в България в кои случай и в какъв размер да няма или да има такса се наложи в резултат от изработването на единни правила за всички страни - членки на ЕС, в това отношение. Те влязоха в сила от 12 май миналата година.

Дял на различните видове заеми от кредитния портфейл за фирми и граждани
17.6% - дял на ипотечните

17.9% - дял на потребителските

64.5% - дял на корпоративните
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати