19 Април 2024 г. Петък

Атака с безрезервна подкрепа за кабинета при вота на доверие

2011-01-18 23:30:41

Лидерът на Атака Волен Сидеров вече е заявил подкрепата на партията към кабинета „Борисов“ за предстоящият вот на доверие в парламента.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова пред агенция Фокус. Тя допълни, че Сидеров е заявил „безрезервна“ подкрепа към управляващите.

По думите й, ако искането на Министерския съвет бъде внесено в парламента в сряда, то вотът на доверие може да бъде гласуван от депутатите още в четвъртък.

ГЕРБ има 117 депутати в Народното събрание, а Атака има 20 места. Простата сметка показва, че дори без подкрепата на другите партии, гласовете им ще бъдат достатъчни, за да мине вотът.

Зам.-председателят на Атака Павел Шопов определи решението на премиера Борисов да поиска вот на доверие като „изключително силен политически ход“, предприет в момент на „тотални, пълни и всевъзможни опити за дестабилизация в страната“.

„С този ход министър-председателят взима нещата в свои ръце и ще устои на опитите за дестабилизация чрез СРС-та“, коментира Шопов пред БНТ.

Той направи аналогия с вота на доверие, поискан от Филип Димитров през 1992 г., но заяви, че тогава, за разлика от сега, правителството не е имало пълна подкрепа.

Депутатът от Синята Коалиция Веселин Методиев изтъкна, че и вотът на доверие, и вотът на недоверие трябва да отговорят на въпроса ще спрат ли скандалите в държавата.

„Тези силни ходове – на опозицията и на премиера Борисов, в момента няма да потушат  скандала“, коментира синият депутат. Методиев е на мнение, че е важно да се гласува за определени политики на правителството.

Според зам.-председателя на ПГ на ДПС Камен Костадинов с вота на доверие ще стане ясно коя е опозицията и кое е мнозинството в Народното събрание. 

„ДПС е опозиция и сме се държали като такава от първия ден“, заяви Костадинов, който поздрави премиера за тази „смела и европейска постъпка“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати