28 Март 2024 г. Четвъртък

Павел Шопов: Вотът на доверие е изключително силен политически ход

2011-01-18 23:29:12

Това е изключително силен политически ход, който не беше използван от 1992 година – тогава падна правителството на Филип Димитров. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПГ на Атака Павел Шопов в предаването „Референдум” на БНТ по повод искания от премиера вот на доверие от Народното събрание към политиката на кабинета.

Шопов заяви, че не може да бъде направена аналогия със ситуацията от 1992 година, тъй като тогава правителството на Филип Димитров не е имал политическите сили.

„Ясно е чисто математически, че това правителство има политическа подкрепа”. По думите този вот на доверие ще отграничи отделните партии и ще стане ясно кой - кой е – кой подкрепя правителството и кой не го подкрепя. Той посочи, че този ход се предприема във време на тотални и всевъзможни опити за дестабилизация на страната, точно в момент, когато нещата потръгнаха.

Още в четвъртък вотът на доверие, който иска правителството на ГЕРБ, може да бъде разгледан в Народното събрание, заяви пък съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. По думите й утре премиерът ще внесе искането за вот на доверие на заседанието на Министерски съвет, каквато е процедурата по Конституция. Ако решението на кабинета бъде внесено в Народното събрание още утре, по Конституция дебатите в парламента трябва да започнат на следващия ден.

Искра Фидосова заяви, че лидерът на ПГ на „Атака” Волен Сидеров вече е заявил, че неговата сила подкрепя безрезервно кабинета на ГЕРБ. „Той каза, че подкрепя управлението ни без никакви условия”, посочи тя.

За да мине вотът на доверие, е нужно мнозинство 50 % плюс 1 от гласовете на присъстващите депутати в пленарната зала. Според Фидосова премиерът ще бъде в парламента за вота на доверие.

„Това, което ще бъде взето утре като решение, е вот на доверие за цялостната политика, която осъществява правителството на ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов – във всички сектори, във всички области на обществено-икономическия живот, за целите, които сме си поставили, програмата, която имаме за управление. Това, което искаме да покажем и да защитим пред парламента, са секторните политики и реформи, които правим в момента, смятам – успешно, действията, които осъществява правителството във всички сектори – в борбата срещу организираната престъпност. И тези, които смятат, че подкрепят това правителство, следва да дадат своята подкрепа за вота на доверие. В противен случай – означава, че ще имаме правителство на тройната коалиция, или служебно правителство на президента Първанов. Така че всеки ще се идентифицира в момента къде стои в парламента по толкова важна за страната тема”, заяви Фидосова.

Според нея няма напрежение в ГЕРБ заради изтеклите записи на телефонни разговори. Няма и за какво да има, заяви Фидосова.

„Основният въпрос, който трябва да си зададем и който трябва да се коментира, е откъде идват тези записи и кой ги пусна. Кои са лицата? В момента има един анонимен човек с един каскет, който върви и представя някакви флашки – забележете къде ги представя – при политика Яне Янев, който ги размахва след това в публичното пространство. Чуваме едно записи с множество шумове по тях, с недовършени изречения, с липсващи части от тях. В момента, аз смятам, че повече не е необходимо да коментираме до момента, в който най-малко не излязат експертизите и не се произнесе прокуратурата”, каза тя.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати