29 Март 2024 г. Петък

С какво да се пазим от комари

2010-07-08 00:31:19
Държавен експерт от МОСВ препоръчва репелентите като най-удачният начин за индивидуална защита от досадните насекоми

 Методите за предпазване на комари са разнообразни, но държавен експерт от Министерството на околната среда и водите препоръчва репелентите като най-удачният начин за индивидуална защита от досадните насекоми, особено актуални за сезона. 


На пазара се предлага разнообразие от отблъскващи комарите препарати - във вид на спрей, лосион, гел или рол-он. Цените им варират между 5 и 13 лева, в зависимост от марката и съдържанието, но по-голямата част се продават за около 8 лева, установява проверка на БТА в аптечната мрежа. 

По-скъпи са направените от биопродукти, създадените за бебета и малки деца, както и препаратите, предпазващи кожата и от слънцето.

При използването на репеленти трябва да се пазят очите и устата, а пръскането на откритите части на тялото със спрей трябва да става от разстояние 15-20 см, съветват специалистите.

Употребата при малки деца трябва да бъде пестелива и съобразена с възрастта им, тъй като може да доведе до алергични реакции или дразнене на дихателните пътища, предупреждават те.

За предпазване на помещенията от комари


задължително условие е на прозорците и вратите да има поставени мрежи. Ако все пак насекомите са успели да влязат, на пазара се предлагат малки машинки против комари, които работят на ток или батерии. 

Принципът им на действие е различен - както изпаряване на различни видове препарати, така и противодействие на насекомите с ултразвук. 

Машинка, изпаряваща препарат против комари, може да се купи за 7-10 лева, а пълнителите, които се сменят месечно, са на цена около 6 лева. 

Таблетките за сравнително по-стария модел машинки против комари (от 6 до 8 лева) се продават по около 20-25 ст. едната, като трайността им е до денонощие.

По-скъпи са машинките, работещи на основата на ултразвук - 20-22 лева. Те са безшумни и безвредни за бебета и малки деца и имат действие в радиус от три метра. Цената им зависи от това дали работят на ток или са преносими и действат на батерии. 

В търговската мрежа могат се намерят и мокри кърпички против комари на цена 6-7 лева за 15 броя. 

За защита на открити площи от комари

се използват електрически лампи против комари, които се продават между 25 и 50 лева, в зависимост от големината и капацитета им. 

Лампите излъчват луминесцентна светлина, която привлича животинките. Прелитането на комарите покрай металната им решетка е причина за получаването на волтова дъга, която ги убива. Тя е с малка мощност и не е опасна за хора и животни. 

Откритите площи могат да се защитават от комари и с димящи спирали или ароматизирани свещи, които се предлагат на цени между 1 и 3 лева.

В магазините се продават също по-големи уреди против комари, чиято цена е над 50 лева. Те са безшумни, имат възможност за презареждане, разполагат с контейнер за събиране на убитите насекоми и са безвредни за бебета и малки деца. 

Срещу ухапване от комари помагат и някои етерични масла

Специалисти препоръчват кедър, лимон, карамфил, цитронела, мента и лавандула. Ухапването обикновено не е опасно. 

За да облекчите дискомфорта си, можете да охладите мястото или да го намажете с противовъзпалителен гел или крем. Пастата за зъби също върши работа. 

Ако обаче то бързо се подуе и уголеми, това може да е признак на алергична реакция, предупреждават специалистите.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати