29 Март 2024 г. Петък

Всеки десети престъпник в Пловдив е дете

2010-12-15 13:59:46

Делът на извършените престъпления от непълнолетни, спрямо общата престъпност е 8,39%. За сравнение този процент през 2001 е бил над 14%, през 2005 над 12, а сега е 8%. Заедно с малолетните извършители този процент е около 10, и така излиза, че всеки десети извършител на престъпление е дете.

Това съобщи Иван Георгиев, инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Областната дирекция на МВР в Пловдив, предаде Фокус.

От началото на годината до момента на територията на Пловдив и областта са регистрирани общо 310 престъпления, които са извършени от 264 непълнолетни лица, с 18 по-малко от същия период на миналата година. По думите на Георгиев, близо една трета от тези престъпления са извършени от така наречените гастрольори – това са малолетни и непълнолетни от други региони, за които Пловдив като голям град се явява един естествен притегателен център.

Към началото на декември са регистрирани 58 противоправни прояви, извършени от 65 малолетни лица. Както при непълнолетните, и тук се наблюдава снижаване на броя извършени престъпления. Долната граница е осем години, тъй като Законът за борба с противообщетсвените прояви на малолетни и непълнолетни се занимава само с деца над тази възраст и отговорност за постъпка може да се търси само на дете над осем години.

Според Георгиев не може да се говори за падане на възрастовата граница на извършителите, защото този процент е много малък спрямо всички останали престъпници, поне що се отнася до Пловдив и региона. Типичните за децата престъпления са тези, които са свързани със собствеността – кражби и грабежи.

Те представляват повече от 80% от общия брой на престъпленията. 203 кражби, 12 противозаконни отнемания на моторни превозни средства и 26 грабежа са извършени в Пловдив и областта от деца от началото на годината до сега. Процентът на сексуалните престъпления е изключително малък. Има регистрирано едно блудство и четири изнасилвания.

За съжаление има 13 тежки телесни повреди. Това е другият проблем и той е свързан с хулиганските прояви. Има регистрирани 17 хулиганства, обясни още инспектор Георгиев. По думите му законът в България е много щадящ, защото повечето престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни се наказват с пробация. Това са срещи с пробационен служител, забрана за излизане от вкъщи, регистрация по настоящ адрес и общо взето това е.

По думите на Иван Георгиев, родителите трябва преди всичко да познават закона. Причината за противоправното поведение на децата според него главно си остава нездравото семейство. Над 85% от общите престъпления са извършени от деца на разведени или разделени родители, родители на работа зад граница или криминално проявени, зависими и други.

Трябва да прибавим и променената ценностна система, икономическата криза, но родителите постоянно се опитват да омаловажават пропуските си във възпитанието на детето и родителската си безотговорност и търсят причините в институциите, добави инспекторът.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати