28 Март 2024 г. Четвъртък

Бойко иска изравняване на субсидиите за земеделие. Европа: Докажете се!

2010-12-10 12:53:26

Премиерът Бойко Борисов се надява, че Европейският съвет ще постигне консенсус за по-ранното изравняването на европейските директни субсидии за българските фермери още през 2014 г., а не от 2016 г., както се очаква.

Това стана ясно на пресконференция в Министерски съвет по повод посещението на европейския комисар Дачиан Чиолош у нас.

Борисов изрази надежда и че до края на годината ще бъде приет бюджетът на Европейския съюз, по който в момента се водят тежки дебати.

В Европейския съвет има 27 премиери – всеки защитава своя интерес на своята държава, оттам започва спорът. Надявам се до края на годината да имаме бюджета, каза Борисов.

„Ако не правим чисто математически изчисления, ние искаме бедните, новоприетите държави-членки да имаме повече субсидии за нашите производители”, каза Борисов. Ако изравняването на преките плащания бъде направено през 2014 г. страната ни ще получи 226 млн. евро.

„Със затварянето на 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, губим милиарди, ако приложим реформата от 2014 г., ще получим 226 млн. евро допълнително. Виждате за колко малко пари, колко спорове се водят”, каза Борисов.

„Ще бъдем твърди в отстояването на интереса на нашите производители. Ние направихме много жестове, затваряйки много предприятия според присъединителния договор”, допълни още Борисов.

"Ясно е, че ако до края на годината не се приеме бюджетът на ЕС Европейската комисия ще бъде принудена да премине към разделяне на 12 на този бюджет, като ще има тавани за всеки месец", обясни от своя страна еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош.

Тъй като преките плащания за земеделските производители се извършват през първите 3-4 месеца на година, ако действително не се приеме бюджетът на ЕС няма да могат да се спазят сроковете за изплащане на европейските субсидии. При това положение държавите-членки ще трябва да направят плащанията от своите собствените бюджети и ако комисията не може да им възстанови средствата през първите месеци на 2011 година може да се стигне до сериозни бюджетни дефицити в страните-членки на ЕС. Аз съм оптимист и се надявам, че ще може до края на годината да се гласува бюджета, сподели все пак Чиолош.

Той подчерта, че България трябва да докаже уменията си за правилно управление на финансовите средства за земеделие. Комисарят изрази надежда да се постигне балансирано съгласие по неговото предложение за общата селскостопанска политика през следващия програмен период, в което е залегнало и предложение за изравняването на субсидиите за земеделските производители в различните страни-членки. Не можем да продължаваме с прилагането на различни принципи спрямо старите и новите страни- членки, категоричен е той.

В интерес на България и на българските производители е системата ИСАК да бъде с високо качество. Смятам ,че е много важно да се подкрепя бюджет, който да отговаря на амбициите на общата селско стопанска политика. Разбирам ,че премиерът разбира цялата проблематика и следи дискусиите, които се водят по политиките на ЕС и по бюджета, така че смятам, че в негово лице ще има подкрепа тази промяна, каза още еврокомисарят.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати