29 Март 2024 г. Петък

Започва спешна мисия за „спасяването” на Ирландия

2010-11-17 09:28:52

Все още няма спасителен план за Ирландия, предаде Асошиейтед прес, обобщавайки завършилата снощи в Брюксел среща на министрите на финансите на страните от Еврогрупата.

След срещата комисарят по валутните въпроси на ЕС Оли Рен каза, че служители на ЕС и МВФ ще бъдат изпратени в Дъблин, за да подготвят пакет от финансови помощи за Ирландия, по-специално за банковия й сектор.

Групата ще води технически преговори, насочени към преструктуриране на банковия сектор и по този начин ще подготви или ще засили подготовката на евентуална спасителна програма, ако такава бъде поискана или бъде решено, че е необходима, каза Рен, цитиран от ДПА.

Президентът на Еврогрупата, премиерът на Люксембург Жан-Клон Юнкер каза, че е постигнато съгласие за "кратки и конкретни" преговори по спасителния пакет. Рен добави, че е рано да се коментира на каква стойност може да е той.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Роуч заяви вчера по ирландска телевизия, че Ирландия е в много по-добро положение от страни, които са получили финансова помощ от МВФ.

Снощи в Брюксел Юнкер каза, че ирландското правителство ще реши през следващите няколко дни дали да поиска или не помощ за излизане от банковата криза, предаде Франс прес.

Еврозоната е разтревожена, че Ирландия няма да е в състояние да плати цената за спасяване на банките си, която вече възлиза на 45 милиарда евро.

Анализаторите се опасяват, че финансовата паника заради Ирландия може да засегне и други страни като Португалия и Испания и да застраши стабилността на еврото.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати