18 Април 2024 г. Четвъртък

Ангелов капитулира пред президента

2010-11-17 09:26:26

След  4-месечен сблъсък в крайна сметка министърът на отбраната Аню Ангелов отстъпи в конфликта си с Георги Първанов за това кой да стане шеф на военното разузнаване.

На днешното заседание на МС кабинетът ще отмени решението си, с което предлага на държавния глава да назначи комодор Валентин Гагашев за директор на служба „Военна информация”.

Кандидатурата на Гагашев предизвика остър сблъсък между институциите, което остави службата четири месеца без началник.

Независимо обаче, че правителството ще се съобрази с волята на държавния глава и ще оттегли кандидатурата на Гагашев, все още не е ясно кой ще поеме вакантния пост.

Очаква се в края на седмицата на срещата на върха на НАТО в Лисабон върховният главнокомандващ  и министърът на отбраната да намерят компромисно решение.

Валентин Гагашев най-вероятно ще бъде назначен за зам.-шеф на Съвместното оперативно командване.

Престрелката между Аню Ангелов и Георги Първанов  започна, когато досегашният й началник Пламен Студенков официално освободи поста и излезе в пенсия, а новият шеф трябваше да встъпи в длъжност от 1 септември.

 

Президентът обаче на два пъти блокира предложенията на Ангелов за поста – първо Динчо Карамунчев, а след това и гласуваната от правителството кандидатура на комодор Валентин Гагашев.

Държавният глава тогава публично обяви, че военният министър не е спазил съгласувателната процедура между отделните институции.

"Президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на Министерския съвет", опъна се тогава Първанов.

Аню Ангелов обаче категорично отхвърли тези упреци, като надлежно представи пред медиите водената кореспонденция между президентска администрация и министерството на отбраната.

"Не може безкрайно да се отхвърлят предложения, аз не мога да предлагам 10 или 15 души и на всяко предложение президентът да отговаря - не.  Моето впечатление е, че президентът си е подбрал конкретен човек и иска той да бъде назначен, но това надхвърля неговите правомощия", атакува тогава военният министър.

По неофициална информация Първанов подкрепя един от сегашните заместници на службата Венцислав Истатков.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати