20 Април 2024 г. Събота

Брюксел има тежката дума за дела на Русия в "Южен поток"

2010-11-15 18:46:41
Европейската комисия ще има последната дума за количеството газ, което България и Русия ще могат да използват след построяването на тръбопровода „Южен поток“резервират“ за себе си определена част от транзитираното гориво и така да си върнат по-бързо вложението. Останалата част трябва да се предложи свободно на всички желаещи компании. 

За да се направи „резервацията“, трябва да се депозира искане пред националния регулатор, който пък да го представи на Брюксел и там дават окончателното разрешение. 

Такива изключителни права бяха дадени на участниците в управляващото дружество на газопровода „Набуко“, за да се стимулира набирането на капитали. При предишното правителство София също си гарантира дял.

Задължението за изключение е записано в споразумението от събота. Все още обаче не е гарантирано участието на трети страни, съобщи Холцер.

София обещала на Брюксел да промени за целта междуправителственото споразумение за „Южен поток“, подписано през януари 2008 г.

В момента според Брюксел то не съответства на европейското право и ако не го коригира, София може да си навлече наказание и дори съдебно дело. Тъкмо в споразумението не се дава възможност трети компании да ползват горивото от тръбата.

Холцнер съобщи, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството на Сергей Станишев през април 2008 г., с което е поискала подробности за съдържанието на договореностите между София и Москва, но българските власти не са му отговорили. 

Сега Брюксел имал уверения от правителството на Бойко Борисов, че междуправителственото споразумение ще бъде съобразено с европейското право. 

Според запознати с преговорите София е настоявала пред руската страна още преди 2 години да се включи клауза за допускане и на други компании до тръбата, но е получила категоричен отказ. Тогава бил обсъждан вариант София да отвори крановете за други желаещи на своя територия, като им даде от своя дял.

Говорителката на Йотингер обаче подчерта, че всички компании са длъжни да се подчиняват на европейските разпоредби, щом работят на територията на ЕС, независимо къде са регистрирани, и даде да се разбере, че няма да се правят изключения за руските.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати