24 Април 2024 г. Сряда

Овчаров: Трайчо да ми сложи портрета

2010-07-02 12:44:07

„Свършили сме черната работа. Той не знае дори как да обере дивидентите, а се скара с Русия".

Това е реакцията на бившия енертиен министър Румен Овчаров по адрес на премиера Борисов и заплахите му да даде договорите с "Газпром" за разглеждане от прокуратурата.

А по отношение на енергийния министър Овчаров допълни - „Трайчо трябва да ми сложи портрета - защото съм му свършил черната работа. И той сега обира дивидентите, и не само това, ами успя и да се скара с Русия".

Бившият министър на енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров в студиото на БиТиВи предупреди, че нещата у нас отиват към политическа репресия.

По думите му премиерът и изпълнителната власт имат „прекалено нагло отношение" спрямо инакомислещите, използвайки и прокуратурата на своя страна.

Не съм спал цяла нощ. Възприех го много сериозно", коментира Овчаров заплахата на премиера Борисов да даде договорите с „Газпром" за разследване в прокуратурата. Овчаров посочи, че говори напълно сериозно, а не иронично за безсънието си.

„Тези договори са политика, политика в най-чист вид - те трасират коренно различни външни отношения, изграждат коренно различен геополитически стратегически образ на страната", посочи Румен Овчеров.

Той допълни и че Бойко Борисов се опитва да диктува как да разглежда тези договори прокуратурата, което е и намеса в съдебната власт.

Да се търси отговорност за политика и да се диктува на прокуратурата - двете неща заедно означават политическа репресия", категоричен бе Румен Овчаров. 
Не е ли политическа репресия, да гониш някой за това, че е правил политика?", попита още ексминистърът.

Аз нямам съмнения, че договорът е изключително изгоден за България. Без него от Нова година газът щеше да скочи с 30% веднага, беше също категоричен Овчаров по повод на въпросните договор. Той обаче каза, че и поведението на Русия 2006 г. е било ултимативно.

Ние обаче не се съгласихме. Ние отклонихме този ултиматум и седнахме да преговаряме. Седнахме да преговаряме. Постигнахме не рязко, а постепенно повишаване на цените към 2013 г. Това не постигна нито Украйна, нито Беларус, нито дори Русия", каза Овчаров.

Договорът е в защита на националния интерес, а българската страна не се е поддала на руския натиск, категоричен е той. 
Без този договор нямаше да има „Южен поток", нямаше да има транзит, гарантиран от 2030 г.", каза ексминистърът.

Според Румен Овчаров скандалът в момента са поредните спекулации, при които се вадят неща от техния контекст. Той се противопостави на практиката да се прави политика от „чисто експертни неща", които се определят всъщност от интересите на страната. 
Ексминистърът каза, че е напълно спокоен по отношение на договорите с „Газпром" и спрямо Наказателния кодекс и то не само защото не неговият подпис стои под тях.

Притеснението му е обаче от факта, че поведението на изпълнителната власт става твърде нагло и диктува какво да прави „независимата съдебна власт".
Спорен Румен Овчаров министър Трайков първо говори и после мисли, но такава е политиката в цялата страна.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати