Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Ноем 28
Начало arrow Политика arrow Бюджет 2011 влиза на първо четене в Народното събрание

Бюджет 2011 влиза на първо четене в Народното събрание

  Print E-mail
2010-11-11 09:24:23
източник: dnes.bg

Депутатите ще разгледат на първо четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г. Правителството планира да води дисциплинирана бюджетна политика.

Рамката на Бюджет 2011 е изготвена при очаквания за икономически растеж от 0,7% още през настоящата година и прогноза от 3,6% за 2011 г.

Основната цел на фискалната политика за следващата година е дефицит по консолидираната фискална програма под прага от 3% от БВП. В бюджет 2011 правителството запазва данъчните ставки при преките данъци.

Рамката на Бюджет 2011 е изготвена при очаквания за икономически растеж от 0,7% още през настоящата година и прогноза от 3,6% за 2011 г. Прогнозираният дефицит е 2,5 % от БВП. Планираните приходи са в размер на 25 844 млрд. лв., а разходите – 26 995,5 млрд. лева. Бюджетното салдо е отрицателно в размер на -1963 млрд. лева.

Предвижда се още Министерският съвет да може да определя и актуализира лимити за държавните органи, министерствата и ведомствата за сключване на договори.

В приетия на първо четене проект за държавно обществено осигуряване за следващата година не се предвижда повишаване на заплати и пенсии, но няма да има и намаляване.

Запазват се данъчните ставки на преките данъци, като така натоварването на домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз ще бъде най-ниско. Като предизвикателство остава повишаването на събираемостта на данъците.

Социалният сектор остава с най-голям дял от общите разходи – 36,1%. През 2011 година правителството планира публичните разходи да бъдат свити до 35,5% от БВП, с което намалява преразпределителната роля на държавата и оставя повече свободен ресурс в бизнеса и хората.

Приходите в Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване са заложени в размер на 8 243 719,1 хил. лв., а разходите – 8 240 706,8 хил. лв.

При приемането на бюджета от Комисията по бюджет и финанси от Националното сдружение на общините посочиха, че общините още от лятото на тази година са със 100 млн. лева по-малко и имат доста проблеми при предоставяне на публичните услуги.

От НСОРБ поискаха 7 млн. лева за общинската пътна мрежа, която е 23 000 километра, или 65% от цялата пътна мрежа, съобщава Агенция "Фокус".
 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?