20 Април 2024 г. Събота

Бюджет 2011 влиза на първо четене в Народното събрание

2010-11-11 09:24:23

Депутатите ще разгледат на първо четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г. Правителството планира да води дисциплинирана бюджетна политика.

Рамката на Бюджет 2011 е изготвена при очаквания за икономически растеж от 0,7% още през настоящата година и прогноза от 3,6% за 2011 г.

Основната цел на фискалната политика за следващата година е дефицит по консолидираната фискална програма под прага от 3% от БВП. В бюджет 2011 правителството запазва данъчните ставки при преките данъци.

Рамката на Бюджет 2011 е изготвена при очаквания за икономически растеж от 0,7% още през настоящата година и прогноза от 3,6% за 2011 г. Прогнозираният дефицит е 2,5 % от БВП. Планираните приходи са в размер на 25 844 млрд. лв., а разходите – 26 995,5 млрд. лева. Бюджетното салдо е отрицателно в размер на -1963 млрд. лева.

Предвижда се още Министерският съвет да може да определя и актуализира лимити за държавните органи, министерствата и ведомствата за сключване на договори.

В приетия на първо четене проект за държавно обществено осигуряване за следващата година не се предвижда повишаване на заплати и пенсии, но няма да има и намаляване.

Запазват се данъчните ставки на преките данъци, като така натоварването на домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз ще бъде най-ниско. Като предизвикателство остава повишаването на събираемостта на данъците.

Социалният сектор остава с най-голям дял от общите разходи – 36,1%. През 2011 година правителството планира публичните разходи да бъдат свити до 35,5% от БВП, с което намалява преразпределителната роля на държавата и оставя повече свободен ресурс в бизнеса и хората.

Приходите в Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване са заложени в размер на 8 243 719,1 хил. лв., а разходите – 8 240 706,8 хил. лв.

При приемането на бюджета от Комисията по бюджет и финанси от Националното сдружение на общините посочиха, че общините още от лятото на тази година са със 100 млн. лева по-малко и имат доста проблеми при предоставяне на публичните услуги.

От НСОРБ поискаха 7 млн. лева за общинската пътна мрежа, която е 23 000 километра, или 65% от цялата пътна мрежа, съобщава Агенция "Фокус".
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати